Crna Gora domaćin Samita predsednika vlada CEI 1Foto: Pixabay/ comrade_petruha

Samit predsednika vlada Centralno-evropske inicijative (CEI), biće održan naredna dva dana u Budvi.

Kako je najavljeno, na Samitu će učestvovati predsednici vlada zemalja članica CEI, premijeri Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bugarske, predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine, potpredsednici vlada Mađarske, Ukrajine i Severne Makedonije.

Iz vlade Crne Gore su saopštili da će događaj, koji će obeležiti završetak dvogodišnjeg predsedavanja Crne Gore CEI, najstarijom regionalnom inicijativom koja postoji još od 1989. godine, početi sutra sastankom komiteta nacionalnih koordinatora.

Kako su naveli, Privredna komora (PKCG), u saradnji sa CEI, sutra će međunarodnu konferenciju o ekonomiji Montenegro 2021, pod nazivom „Resetovanje ekonomije nakon pandemije COVID-19“, koju će otvoriti premijer Zdravko Krivokapić.

Iz vlade su najavili da će Samit predsednika vlada, koji je centralni događaj, biti održan u petak.

„Na Samitu će biti usvojena zajednička izjava kojom će se afirmisati dalja saradnja CEI zemalja sa fokusom na održivi razvoj i evropske integracije“, kaže se u saopštenju.

Iz vlade su kazali da je, uvažavajući važnost zdravstvenog aspekta, ovogodišnji samit iskorišćen za organizaciju specijalnog događaja u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO).

Oni su najavili da će na samitu biti usvojena Mapa puta za zdravlje i blagostanje na Zapadnom Balkanu do 2025. godine.

„Sa PKCG biće organizovan i zajednički panel predsednika vlada na temu postpandemijske budućnosti Evrope, koji će biti prilika da se diskutuje o ovom važnom pitanju i zaokruži dvodnevni rad“, kazali su iz vlade.

Na samitu će učestvovati i ministri, zamenici ministara, državni sekretari i ambasadori zemalja članica.

„Specijalni gosti su generalni sekretar CEI Roberto Antonione, direktor SZO za Evropu Hans Kluge i potpredsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Mark Bouman“, saopštili su iz vlade.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.