milojko spajićFoto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokrate (SD) potpisali su danas sporazum o uslovima za održavanje popisa stanovništva.

To su „Vijestima“ potvrdili iz tih stranaka.

Sporazum su potpisali i predsednici pet veća/saveta manjinskih naroda, a dokument je sinoć potpisao i premijer Milojko Spajić, koji je i predložio sporazum.

Očekuje se da i Bošnjačka stranka (BS) stavi paraf na dokument, jer danas ističe rok za izbor popisnih instruktora, po ponovnom konkursu koji je prošle sedmice rapisala Uprava za statistiku (Monstat).

Iz veća/saveta manjinskih naroda saopštili su da očekuju da će sporazum stvoriti uslovi za održavanje „legitimnog, kontrolisanog i verodostojnog popisa, čije će rezultate svi uvažiti“.

„Nadamo se da će se u narednim danima sporazum implementirati i zajednički stvoriti uslove za validan, legitiman i kredibilan popis stanovništva“, navodi se zajedničkom saopštenju.

Sporazum su u Vladi potpisali Momčilo Vuksanović (Srpski nacionalni savet), Suljo Mustafić (Bošnjačko veće), Faik Nika (Nacionalni savet Albanaca), Zvonimir Deković (Hrvatsko nacionalno veće), Sabrija Vulić (Savet Muslimana) i Mensur Šaljaj (Romski savet).

Vlada je, u cilju kontrole popisa, opoziciji ponudila izradu softvera, proširivanje popisnih komisija, kontrolu unosa podataka, dodatnu kontrolu kroz ručno brojanje podataka o nacionalnosti, veri i jeziku, parlamentarni nadzor nad popisom, zabranu partijama da vode popisne kampanje, izbor novih popisivača i njihovih instruktora… U dokumentu se ne pominje termin sprovođenja popisa (30. novembar – 15. decembar).

Popis je trebalo da se održi od 1. do 15. novembra, ali ga je Spajićeva vlada odmah po izboru odgodila. Odluka je uslijedila nakon što je deo opozicije i nacionalnih saveta to tražio, poručujući da trenutno nema uslova za sprovođenje popisivanja jer nije, između ostalog, obezbeđena kontrola procesa. Neke od stranaka najavljivale su i bojkot, opstruirajući rad popisnih komisija na čijem su čelu njihovi predstavnici. Spajić je s opozicijom, većima i civilnim sektorom razgovarao o popisu više puta u prethodne dve sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari