FBI juče stigao u Crnu Goru: Sajber napad bio “posao iznutra“ 1Foto: Pixabay

Napad na državnu digitalnu infrastrukturu bio je “posao iznutra“, a maliciozni softver je aploudovan direktno sa nekog od računara povezanog na vladin server, objavio je juče BIRN pozivajući se na neimenovani izvor iz Vlade, prenosi Pobjeda.

Na osnovu unutrašnje istrage, sajber napad se dogodio nakon što je maliciozni program aploudovan sa kompjutera u jednoj od vladinih službi – kazao je BIRN-u izvor iz Vlade pod uslovom anonimnosti.

Drugi izvor saopštio je BIRN-u da bezbjednosne službe istražuju mogućnost “posla iznutra“, te da li je maliciozni program aploudovan na kompjuterski sistem u jednom od važnijih ministarstava.

“Za sada znamo da se to nije dogodilo onlajn, koristeći ′fišing′ tehniku, ali još uvek istražujemo dve moguće lokacije unutar vladine administracije”, kazao je izvor.

Međunarodni partneri iz američkog Federalnog biroa za istrage (FBI) već su u Crnoj Gori i pomažu u odbrani od sajber napada kojima je poslednjih 14 dana izložena vladina informaciono-telekomunikaciona infrastruktura, saopšteno je juče iz Ministarstva javne uprave.

Iako je dan ranije Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da FBI agenti u Crnu Goru dolaze na zahtev ministra Filipa Adžića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina, ministar javne uprave Maraš Dukaj kazao je juče da su američki istraživači došli u zemlju na njegov poziv.

“Na moju inicijativu i poziv, naši međunarodni partneri iz FBI su već na terenu i pomažu da se prevaziđe jedan od najsloženijih napada na digitalnu infrastrukturu neke države u istoriji”, poručio je Dukaj.

On se zahvalio Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori na podršci koju američka Vlada pruža našoj državi u ovim, kako kaže, teškim trenucima.

Dukaj je u sredu optužio kriminalnu hakersku grupu Kuba ransomver (Cuba Ransomware) za sajber napade.
“Dobili smo zvaničnu potvrdu da iza napada stoji Kuba ransomver, a to je navedeno i na Dark webu”, rekao je Dukaj u izjavi za Dnevnik na RTCG-u.
On je napomenuo da je u pitanju veoma ozbiljan napad, ističući da je ova grupa kreirala poseban virus iskorišćen u ovom slučaju.
“Virus se ne može formirati za mesec. Oni su čekali određeno vreme, odnosno kad da izvrše ovakav napad. Kreiranje virusa je koštalo oko 10 miliona dolara i nigde do sada nije upotrebljen”, istakao je Dukaj.

Vladini sajtovi su oflajn od početka napada, koji je Agencija za nacionalnu bezbednost povezala sa Rusijom, dok je opseg krađe podataka još uvek nepoznat.

Ministar odbrane Raško Konjević je prošlog petka, nakon hitne sednice Veća za nacionalnu bezbednost, kazao da za procenu ANB-a da iza napada stoji Rusija postoji dovoljno njihovog znanja koje na to ukazuje, ali i razmene podataka sa partnerskim službama u tom segmentu.

“Ovaj napad je svakako politički motivisan. Ne treba zaboraviti da je Ruska Federacija zbog svih odluka koje je Crna Gora donosila u prethodnom periodu, definisala kao neprijateljsku državu. Prema tome, ta vrsta političke motivacije sa te strane postoji.

Zadržao bih se na tom nivou, poštujući ono što su pozvaniji od mene rekli – ljudi iz Ministarstva javne uprave i Agencije za nacionalnu bezbjednost koja u širem kontekstu prati ta dešavanja”, rekao je tada Konjević.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odbacila je ove tvrdnje kao deo “kontinuiranog politike pogoršavanja odnosa sa Moskvom u cilju zadovoljenja interesa SAD“.

Kako je Pobjedi u sredu kazao direktor Direktorata za elektronsku upravu i informatičku bezbednost Dušan Polović, Vlada i MJU nisu dobijali od hakera zahteve za otkup zaključanih podataka.

Crna Gora je bila izložena hakerskim napadima i izbornog dana u oktobru 2016. i ponovo u periodu od nekoliko meseci tokom 2017. uoči pridruživanja NATO alijansi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari