Ivanić: Dodik će nastaviti dalje sa svojim planom, moguće sankcije 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Bivši član Predsedništva BiH Mladen Ivanić (PDP) ocenio je danas da će srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) nastaviti da putem Narodne skupštine Republike Srpske donosi zakone kojima se ukida nadležnost državnih institucija na teritoriji RS.

„Neću biti iznenađen ako nastavi, ja to očekujem. To se vidi iz njegovog nastupa, pristupa, da on ide u tom smeru“, kazao je Ivanić za regionlanu N1 televiziju u vezi sa Dodikovim najavama da će RS povući saglasnost za formiranje Oružanih snaga BiH i ostalih institucija čije postojanje nije bilo definisano u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Ivanić je naveo da je teško predvideti šta će se događati i šta će biti sa stvarnim životom.

„Moje pretpostavke su da će se prvo krenuti ka individualnim sankcijama i to ne od svih zemalja, već pojedinačno“, rekao je on.

Smatra da će najaktivnije u tome biti SAD, koje će „dominantno ići prema političkim strukturama u Republici Srpskoj“, a da će vremenom sankcije proširiti na poslovne ljude koje budu smatrali bliskim Dodiku i vlasti.

„Ako to ne bude dalo rezultate, onda verovatno i prema građanima u celini“, istakao je Ivanić.

Govoreći o nedavnoj odluci Narodne skupštine RS da usvoji zakon kojim se osniva Agencija za lekove RS, pri čemu taj zakon stupa na snagu tek za šest meseci, bivši član predsedništva BiH je naveo da to ne tumači kao „pokušaj odgađana“ primene tog zakona.

„Odgađane primene za šest meseci je verovatno zbog toga jer treba pripremiti kadrove, laboratorije i čitav niz drugih stvari, ako se to bude provodilo. Za to je potrebno određeno vrijeme i mislim da je to glavni razlog, nikakvo odustajanje“, naveo je Ivanić.

Prema njegovim rečima, usvajanjem tog zakona vladajući SNSD želi da pokrije aferu „kiseonik“, jer su, kako je naveo, priznali da firme koje su prodavale kiseonik bolnicama u RS nisu bile registrovane za tu vrstu posla, odnosno za distribuciju medicinskog, već tehničkog kiseonika.

„Usvajanjem ovog zakona žele sprečiti podizanje krivičnih prijava“, kazao je Ivanić.

On je ocenio da se u BiH situacija komplikuje, jer mnogi u toj zemlji nisu prihvatili Dejtonski sporazum.

„Jedni ne prihvataju postojanje BiH, drugi postojanje Republike Srpske, traje međusobni sukob, pokušaji međusobnih prevara. U tome ključnu ulogu imaju tri političke ličnosti koje su dominantne poslednjih desetak godina – Milorad Dodik, Bakir Izetbegović (lider SDA) i Dragan Čović (lider HDZ BiH)“, naglasio je Ivanić.

Prema njegovim rečima, BiH je danas objektivno zarobljenik njihovih odnosa, međusobnih relacija, a Dodik je, kako je naveo, imao najmanje živaca i krenuo u svojevrsnu avanturu.

„Da je sam i jedini krivac – nije. U ovoj zemlji i dalje postoje suštinski problemi, a to jeste istinsko neprihvatanje Dejtonskog sporazuma“, naglasio je Ivanić.

Još je kazao da u BiH vrlo malo treba da se stvari „otmu kontroli“.

„Zamislite da se desi da u Banjaluci ili Sarajevu neka budala baci tri bombe i optuži drugu stranu za to šta se događa. Vrlo malo da se takvo nešto desi i da se u potpunosti otme kontroli“, upozorio je Ivanić.

On još smatra da se kriza u BiH neće moći prevazići što bi neko bio uhapšen, već je potrebno postići širi politički konsenzus normalnih ljudi, koji žele normalan život.

„Nažalost, takvih je veoma malo“, zaključio je Ivanić.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.