Izetbegovićevoj ženi službeno oduzeto zvanje doktorke medicinskih nauka 1Foto: Al Jazeera Balkans

Sebija Izetbegović, uticajnoj supruzi lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, zvanično je oduzeta zvanje doktora medicinskih nauka nakon što je takvu odluku konačno potpisao rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, objavili su lokalni mediji.

Portal Dnevni avaza objavio je kopiju odluke iz koje se vidi kako je ona juče stupila na snagu, kada je istekao rok Izetbegovićevoj za žalbu na rešenje Županijske inspekcijske uprave Sarajevo, koja je pre dve sedmice izdala obavezujuću naredbu o ukidanju doktorata.

„Nije legalno završila postdiplomske studije“

U obrazloženju je navedeno da je doktorat oduzet jer je u prethodnom postupku utvrđeno da Izetbegovićeva nije zakonito završila postdiplomske studije, što je bio preduslov za prijavu doktorske teze.

Ranije je Senat Izetbegovićevoj oduzeo magistarsko zvanje i ukinuo joj status redovnog profesora na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Uprkos tome, Izetbegovićeva je i dalje na poziciji direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu (KCUS), u čijem odboru dominiraju ljudi bliski SDA.

Mandat na toj funkciji joj ističe u septembru.

Izetbegovićeva do sada nije uspela da dokaže da je redovno polagala sve ispite na postdiplomskim studijama

Protiv odluka Senata i rektora, koje su konačne i obavezujuće, Izetbegovićeva je pokrenula postupak pred Opštinskim sudom u Sarajevu i tvrdi da je žrtva političkih obračuna sa strankom koju vodi njen suprug.

Advokati tvrde da je taj sud prošle nedelje doneo odluku kojom se zabranjuje donošenje novih odluka o statusu Izetbegovića do okončanja spora, ali je rektor rekao da takvo sudsko obaveštenje nije dobio, pa je postupio u skladu sa svojim zakonske obaveze.

„Odluka je pripremljena krajem prošle sedmice i čekali smo da nam pošalju advokati gospođe Izetbegović ako imaju nešto novo“, pojasnio je Škrijelj i dodao da će poštovati odluke suda kada i ako ih dobije.

Izetbegovićeva do sada nije mogla dokazati da je redovno polagala sve ispite na postdiplomskom studiju ginekologije, koji je upisala 1993. godine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i koji je nakon rata priznat od strane Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Nije bilo verodostojne dokumentacije o polaganju tih ispita ni na jednom od ta dva fakulteta, prenosi Indeks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari