Komšić: Biću kandidat za Predsedništvo BiH, Zagreb i Beograd bi da vladaju BiH 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Željko Komšić, član Predsedništva BiH i predsednik DF-a kazao je večeras da će biti kandidat i da mora to biti zbog celokupne situacije.
„Hoću, biću kandidat, moram. Moram ići dalje, ne mogu stati. Šta bih uradio kad bih stao i rekao ne mogu dalje. Ili si gore ili dole u toj političkoj borbi.

Moraš se boriti za ideju. Videćemo da li će još neko biti tu zajedno s nama, razgovaramo. Ne verujem da će biti neka jača stranka, ali još uvek razgovaramo“, kazao je Komšić u Centralnom dnevniku na Face TV.

On je ponovio razloge koalicije sa SDA.

„Prvi zadatak je bio dobiti Godišnji nacionalni program (ANP), a drugi motiv sprečiti da se usvoji Izborni zakon po želji HDZ-a i Zagreba jer je to put u treći entitet i podelu ove zemlje koje mogu biti fatalne za BiH. Dobili smo ANP i zaustavili smo Izborni zakon“, kazao je Čović.

Kada je reč o najavama Dragana Čovića, predsednika HDZ BiH da će doći do novih razgovora o Izbornom zakonu BiH, Komšić je kazao kako sumnja da će do toga doći.

„Nemam pojma s kim on misli razgovarati. Koliko ja znam Plenković je pokušao dovesti Ursulu fon der Lejen u Mostar i Sarajevo. Koliko znam u ovom trenutku ona nije pristala na to, rekla je da nema takvih planova u svom kalendaru“, kazao je Komšić.

Istakao je da se Zagreb otvoreno meša u unutrašnje stvari BiH.

„Cilj im je da vladaju Bosnom i Hercegovinom, da dobiju ono što Beograd ima kroz RS. Koju to odluku možemo doneti, a da se sudara sa Srbijom. Šta sad treba da sve odluke donose Beograd i Zagreb i da oni odlučuju o našoj zemlji. Mislim da sadašnje strukture u Beogradu i Zagrebu se prećutno slažu oko BiH ali da su na toj liniji Tuđman-Milošević samo su okolnosti drugačije“, kazao je.

Na pitanje može li biti tenkova i topova aludirajući na rat, Komšić je kazao da u ovom trenutku ne može i ne postoji kapacitet u BiH.

„Ratovi i sukobi su uvek donošeni u BiH“, dodao je.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.