Dimitar KovačevskiFoto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je večeras da se nada da će region prevazići izazove kroz zajedničke inicijative koje će mu „otvoriti nove vidike“ na putu ka Evropskoj uniji.

Kovačevski je na svečanoj akademiji u Skoplju povodom Dana Svetog Save, nacionalnog praznika srpske zajednice u Severnoj Makedoniji, kazao da se takvi vidici sada otvaraju kroz inicijativu Otvoreni Balkan, koja predstavlja politiku otvorenih vrata.

„Naša vrata, vrata Severne Makedonije biće uvek otvorena za sve prijateljske narode, a jedan od tih naroda je naš bratski, srpski narod“, rekao je Kovačevski.

Prema njegovim rečima, zajednička budućnost na Balkanu „zavisi od svih nas“.

„Koliko god da smo različiti, međutim, imamo jedan cilj kome svi težimo – prosperitetan, otvoren i moderan Balkan, oslobođen predrasuda, mržnje i neprijateljstva“, istakao je Kovačevski.

Srpskoj zajednici je čestitao današnji praznik Svetog Savu i naveo da taj praznik za Severnu Makedoniju znači negovanje svih vrednosti po kojima će „duhovni i intelektualni tvorac ideje srpske državnosti ostati upamćen u istoriji naroda ovih prostora“.

Svečanosti u Makedonskom nacionalnom teatru u Skoplju prisustvovali su potpredsednik vlade i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, ministarka odbrane Severne Makedonije Slavjanka Petrovska, ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, predstavnici diplomatskog kora, političkih partija, građanskih organizacija, udruženja, i brojni gosti iz zemlje i inostranstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari