Kriza u Crnoj Gori ne jenjava - nova vlada, možda manjinska ili novi izbori? 1Vlada Crne Gore Foto EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Manjinska vlada bila bi visokorizičan potez, ocenio je premijer Zdravko Krivokapić, dodajući da ne zna gde bi to odvelo Crnu Goru i naveo da formiranje takve vlade zavisi od političke volje pojedinih subjekata i ponovio da će poštovati volju 41 poslanika

Vlada je, kako je rekao a prenosi Radio-televizija Crne Gore, kroz četiri programa pokušala da preokrene uticaj dosadašnje politike na građane, kako bi se izdigao njihov standard.

“Najlakše bi bilo da premijer podnese ostavku, jer bi tada svi bili relaksirani, ali maske moraju da spadnu do kraja“, kazao je Krivokapić novinarima nakon Premijerskog sata.

On je naveo da ne bi valjalo da se budžet ne usvoji, dodajući da je manje važno ko će ga i na koji način sprovoditi.

“Da smo imali kvalitetnije projekte, budžet je mogao da ide na 400 miliona eura. Ako je to stvar reagovanja određenih institucija, dajte da se pozabavimo i tim problemima”, rekao je Krivokapić.

Upitan na šta je mislio kada je danas, tokom premijerskog sata, govorio da se „Crnoj Gori neće desiti nova Pozitivna“, Krivokapić je naveo da je govorio o političkoj korupciji.

“Politička korupcija se nije desila 30. avgusta. Tog dana su se desile promjene, sloboda i narodna volja, a narod bi teško mogao da prihvati još jedan vid političke korupcije”, kazao je Krivokapić.

On je rekao da ne zna zašto je jedna koalicija nezadovoljna.

“Tvrdim da ne mogu da budu nezadovoljni, jer su dobijali svaku funkciju koju su tražili po dubini”, naveo je Krivokapić.

On je kazao da je, nakon posjete Briselu, optimističan da Crna Gora neće skrenuti sa evropskog puta jer je država dobila nikad veću podršku.

“Nadam se da ćemo u poglavljima 23 i 24 dobiti vremenski okvir, kako bismo možda već u junu sljedeće godine privremena mjerila preveli u završna”, rekao je Krivokapić.

Upitan šta će se desiti u slučaju da budžet ne bude usvojen do kraja ove godine, on je kazao da je takva situacija bila prošle godine, kada je uvedeno privremeno finansiranje.

“Na osnovu saznanja koja imam, 85 odsto građana podržavaju program Evropa sad. Kako jedan poslanik može da kaže da ga to ne interesuje?”, naveo je Krivokapić.

On je, na pitanje da li je istina da ima nelegalizovan objekat u Bijeloj, odgovorio da je ta informacija tačna, ali da je legalizacija objekta u proceduri.

Krivokapić je novinarima kazao da se direktoru Agencije za zaštitu životne sredine Milanu Gazdiću već treći put prijeti, jer profesionalno radi posao.

“On je izložen šikaniranju i maltretiranju određenih grupa, ali džaba je podnijeti krivičnu prijavu sa ovakvim Tužilaštvom”, naveo je Krivokapić.

Prema njegovim rečima, Crna Gora je stabilna, „bezbedonosno na možda najvećem nivou“, što je, kako je rekao, potvrdio i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom njihovog susreta u Briselu.

“Mislim da svako dobro radi svoj posao. Da li je ovo moje posljednje gostovanje kao premijera, vidjećemo. To me ne brine, bitno mi je da narod dobije veći kvalitet života”, zaključio je Krivokapić.

Predsednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, koji je predsednik Skupštine CG, potvrdio je za TVCG večeras da ta partija neće podržati manjinsku Vladu koja bi značila prekrajanje izborne volje građana Crne Gore.

Kaže da ta partija brani izbornu volju građana od 30. avgusta i smatra da ova parlamentarna većina, osnažena sa manjinskim partijama, treba da nastavi dalje.

Na pitanje da li će podržati manjinsku vladu, Bečić kaže da Demokrate neće podržati manjinsku Vladu koja znači prekrojenu izbornu volju građana.

Knežević: Krivokapić i Abazović neće pripremati izbore koji se smeše

Poslanik Demokratskog fronta (DF) i lider DNP-a Milan Knežević poručio je da bi formiranje manjinske Vlade značilo prekrajanje izborne volje građana Crne Gore od 30. avgusta prošle godine.

Podsetimo lider Albanske alternative Nik Đeljošaj kazao je da će Građanskom pokretu (GP) URA predložiti da lider te stranke Dritan Abazović bude novi crnogorski premijer. Prema riječima Đeljošaja, u toj vladi ne bi bili predstavnici DPS-a, ali da bi podržali njeno formiranje.

“Ako bi se to dogodilo to bi bilo prekrajanje izborne volje građana, jer je Abazović tokom predizborne kampanje saopštavao da neće imati bilo kakav vid saradnje sa DPS-om ni kroz manjinsku podršku ni kroz neki konkretan koalicioni aranžman i to je više pitanje za Abazovića i za DPS”, poručio je Knežević u emisiji Argumenti, na TVCG.

On je podsetio da je DF, Demokratama i GP URA poslao, kako kaže, poštenu političku ponudu, te da odgovor očekuju do 10. decembra.

Knežević je kazao i da DF ne oseća nikakvu krivicu za trenutna dešavanja u Crnoj Gori, već da, kako je dodao, nude rešenja.

Knežević je kazao da su u Crnoj Gori vlast Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović i ponovio da Vlada od juna nema podršku DF-a.

“Ovdje je čitav pokušaj da se sačuva status quo kako bi se sačuvale fotelje Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića. DPS sa svojim koalicionim partnerima čeka priliku da se vrati na vlast ili kroz manjinski koncept podrške ili kroz ulazak u tu Vladu, a mi želimo da se izabere nova Vlada”, kazao je Knežević.

U ovom trenutku jedino je DF spreman za izbore, niko drugi, zato DPS pregovara sa djelovima parlamentarne većine jer nije spremna da ide na izbore, kazao je Knežević

On je naveo da aktuelna Vlada nije ekspertska: “Ovo je Vlada stranke Dritana Abazovića i stranke dece Zdravka Krivokapića. Jer su deca Zdravka Krivokapića nastupila na izborima i u Nikšiću i Herceg Novom, evo sad nastupaju i u Mojkovcu.”

Prema njegovim rečima, Krivokapić i Abazović neće pripremati izbore koji se smeše Crnoj Gori, a ne krivicom DF-a, “već krivicom delova parlamentarne većine koja sad malo koketira sa DPS-om.

Konjević: Ne znamo čija je ovo Vlada, uskoro zahtev za nepoverenje

Poslanik i lider SDP-a Raško Konjević je saopštio da pola godine imamo političku krizu koja je, kako je dodao, prerasla i u institucionalnu krizu.

“Imate Vladu ne znate čija je to Vlada, imate ljude u vladi, koji osim Abazovića ne pripadaju ni jednoj partiji”, kazao je Konjević i ponovio da su izbori jedino rešenje.

Govoreći o ideji prelazne Vlade, Konjević je naveo da se radi o nizu ideja, koje se javljaju jer, kako dodaje, imamo ovakvu političku situaciju.

“Ja mislim da je bilo šta bolje nego stanje u kojem se danas nalazimo”, naveo je Konjević.

On je ponovio kako “nemamo parlamentarnu većinu koja podržava Vladu.

Konjević je najavio i kada bi SDP mogao da stavi u skupštinsku proceduru incijativu za smenu Vlade.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.