Milanović: Vojna pomoć Ukrajini pravno upitna, EU nije odbrambeni savez 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas u Dubrovniku da je evropska misija vojne pomoći Ukrajini pravno upitna i istakao da EU nije odbrambeni savez.

„Ta misija je pravno upitna s pravnog stanovišta Evropske unije. Za mene je EU definitivno nakon svih ovih godina pre svega jedna trgovinska asocijacija“, rekao je Milanović novinarima, prenela je agencija Hina.

On je dodao da Član 42. Sporazuma o EU govori o tome da EU može da ima takve vrste misija samo van članica EU.

Milanović se tako ponovo osvrnuo na vladinu želju da se u Hrvatskoj obučavaju ukrajinski vojnici čemu se on protivi.

„Niko normalan ne navija za Rusiju. Pomoći na taj način ne možemo. Ta misija je pravno upitna“, zaključio je predsednik.

Na pitanje o lažnim anonimnim dojavama o bombama koje su juče dobili sudovi i tržni centri u 20 gradova Hrvatske, Milanović je odgovorio da one koji stoje iza toga treba „locirati, uhapsiti i procesuirati“, jer „seju strah među ljudima, što je kažnjivo“.

On je dodao da u tome ne vidi nikakvu vezu s Ukrajinom, kako su to neki od analitičara i političara navodili.

Milanović je u Dubrovniku bio na obeležavanju Dana dubrovačkih branitelja i 31. godišnjica srpsko-crnogorskog napada na taj hrvatski grad.

Granatama su najviše zasipani istorijska jezgra Dubrovnika pod zaštitom UNESCO-a, Hotel „Belvedere“ i naselja Sustjepan i Nuncijata. U jednom danu je poginulo 19 civila i vojnika, a 60 ih je povređeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.