Dodavali su vodu i šećer: Na tržištu Hrvatske otkriveno sedam lažnih vrsta vina 1Foto: Shutterstock/rawf8

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata u Hrvatskoj uradila je analizu vina, a rezultati su pokazali da među vinima na tržištu ima čak sedam falsifikata. Četiri lažna vina su sa Kosova, dva iz Hrvatske i jedno iz BiH.

Kako je RTL-u potvrđeno, poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata, u skladu sa godišnjim programom rada za 2022. godinu, izvršila je provere kvaliteta vina i drugih kategorija proizvoda od vinove loze sa i bez zaštićenih oznaka porekla i zaštićenih oznaka geografskog porekla.

„Do sada su obavljena 84 nadzora tokom kojih su uzorkovana 84 vina, poreklom iz Hrvatske, drugih zemalja članica EU i trećih zemalja, od kojih je 14 službenih uzoraka vina podvrgnuto analizama stabilnih izotopa radi dokazivanja falsifikata. Reč je o četiri vina poreklom iz Hrvatske, jedan iz EU (Italije) i devet iz trećih zemalja, i to pet sa Kosova, tri iz Makedonije i jedna iz Bosne i Hercegovine“, rečeno je za RTL u Državnom inspektoratu.

Dodali su vodu i šećer

Sedam vina je falsifikovano dodavanjem vode i šećera čije poreklo nije grožđe, pokazali su prošlonedeljni rezultati laboratorijskih analiza.

„Reč je o četiri vina sa Kosova, jednom vinu iz Bosne i Hercegovine i dva vina iz Hrvatske. Od pet vina iz trećih zemalja, gde je analiza zvaničnog uzorka pokazala da se radi o falsifikovanim vinima, četiri vina su označena imenom sorte grožđa, a dva su označena kao „rajnski rizling“, jedan kao „graševina“, jedan kao „vranac“. Provera je još u toku“, navodi se.

„Naime, u skladu sa odredbama člana 93. Zakona o vinu, lica odgovorna za kvalitet vina mogu zahtevati sprovođenje analize uzorka za drugu analizu za potrebe stranke, a ako rezultat druge analiza nije u skladu sa rezultatom prve analize, nadležni inspektor može treću referencu samoinicijativno ili na zahtev stranke dostaviti uzorak ovlašćenoj laboratoriji“, navode iz Inspektorata za RTL.

Takođe, istakli su da Državni inspektorat u prethodnim kontrolama nije utvrdio falsifikaciju vina, što znači da je ovo prvi put da su među vinima pronađene falsifikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.