Optužnice protiv bivšeg ministra energetike Bugarske zbog prekida isporuke ruskog gasa 1Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Tužioci u Bugarskoj su protiv bivšeg ministra energetike Aleksandera Nikolova, koji je službovao u prethodnoj, proevropskoj vladi te zemlje, u sredu podigli optužnice zbog lošeg upravljanje koje je navodno državnom distributeru prirodnog gasa, Bulgargasu, prouzrokovalo štetu od 45 miliona evra.

Nikolov je bio ministar deo prošle godine, kada je ruski Gasprom prekinuo isporuke gasa Bugarskoj jer je ona, zajedno s drugim zemljama EU, odbila da te isporuke plaća ruskim rubljama.

Kancelarija državnog tužioca u Sofiji je saopštila da su Nikolov i još dva zvaničnika za energetiku ugrozili funkcionisanje državnog Bulgargasa i snabdevanja gasom u Bugarskoj. Detalji optužnice nisu saopšteni.

Nikolov koji je bio na dužnosti od decembra 2021. do avgusta 2022. godine, odbacio je tvrdnju tužioca i rekao novinarima da se „optužbe svode na odluku Bugarske da se ne potčini iznuđivačkom ponašanju Gasproma i Rusije“.

Jedna od istražiteljki, Biserka Stojanova, rekla je da je u žiži njene pažnje bila reakcija Bugarske na predloženu novu šemu plaćanja u sklopu dugoročnog ugovora sa Gaspromom.

Rusija je zaustavila isporuke prirodnog gasa Bugarskoj u aprilu 2022. godine pošto je prethodna vlada u Sofiji odbila zahtev Gasproma da joj se gas plaća u rubljama, a to je tadašnjeg premijer Kirila Petkova nagnalo da tvrdi kako Moskva pokušava da „hibridnim ratom“ sruši njegovu vladu.

Bugarska koja je pre napada Rusije na Ukrajinu gotovo u potpunosti zavisila od isporuka ruskog gasa, već je obezbedila alternativne izvore ovog energenta iz drugih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.