Predsednik Hrvatske: U rezoluciji o Srebrenici se ne pominju Srbi, otcepljenje RS nije moguće 1foto (BETAPHOTO/HINA/POOL/ Lana SLIVAR DOMINIĆ)

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da u rezoluciji o genocidu u Srebrenici nema ni reči o Srbima.“Pokušavam reći svim političkim Srbima i Srbima u politici da rezolucija o Srebrenica nijednom reči ne dotiče Srbe, srpstvo ili Srbiju, dakle nema ni reči o Srbima. Ako ih to smeta ili ako to još smatraju gaženjem, zatiranjem i traumatizovanjem Srba, onda će im sutra smetati oblačan dan“, rekao je Milanović u Svetoj Nedelji komentarišući juče usvojenu rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici.

On je dodao da se „u Srebrenici dogodio strašan zločin, sud ga je nazvao genocidom“.

„Ništa ne može da promeni činjenicu da je jedna manijakalna grupa ubica smaknula više hiljada ljudi, uglavnom muškaraca svih uzrasta i to će uvek ostati tako. Smatram da je vreme da se to zatvori i da počne da se živi normalno u BiH jer je ova predstava oko secesije nemoguća“, izjavio je Milanović, prenela je u saopštenju njegova pres služba.

On je naglasio da Republika Srpska ne može da se otcepi od BiH i da se u tom smislu „diže puno buke bez jakog razloga“.

Milanović je kritikovao hrvatsku vladu što ga nije konsultovala o rezoluciji o Srebrenici, jer to po Ustavu mora.

On je ocenio da je protivustavan način na koji je Hrvatska kosponzorisala rezoluciju o Srebrenici.

„Sadržaj mi nije sporan i podržao bih je, ali to je napravljeno meni iza leđa, bez konsultacija i razgovora“, naglasio je hrvatski predsednik.

On je ponovio da su to sve odluke koje po Ustavu vlade ne sme da donosi bez predsednika, ali da premijer Andrej Plenković to radi, jer zasad nema nikakvih posledica po njega.
rezo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari