Predsedniku parlamenta Severne Makedonije Talatu Džaferiju izglasano poverenje 1Foto: Shutterstock

Predsednik parlementa Severne Makedonije Talat Džaferi (DIU) dobio je večeras poverenje većine poslanika.

Za izglasavanje nepoverenja Džaferiju glasalo je 43 poslanika opozicije, dok je protiv bio 61 poslanik vladine većine u parlamentu sa 120 mesta.

Poslanici su se o interpalacijiji izjasnili „pojedinačnim glasanjem“, odnosno podizanjem ruke, nakon što je elektronski sistem pokazao da je protiv glasalo 60 poslanika. Predsedavajući Goran Misovski je objasnio da novi sistem nije registrovao glas predsednika (Džaferija), pa je pozvao skupštnsku službu da organizuje „pojedinačno glasanje“ koje je pokazalo da je protiv 61 poslanik. ;

Zahtev za raspravu o povrenju predsedniku Sobranja Talatu Džaferiju podneli su poslanici VMRO DPMNE, tvrdeći da je nepoštovanjem pravila za rad, kolega poslanika i zaposlenih u parlamentu pokazao da nije dostojan tog položaja.

Šef posaničke grupe VMRO DPMNE Nikola Micevski je optužio Džaferija da zloupotrebu pozicije i stalno kršenje Poslovnika i ocenio da je Sobranje u pet godina, koliko ga vodi, „pretvoreno u mašinu za izglasavanje kriminalnih poslova vlade (SDSM i DUI)“.

Poslanici partija vladajuće kolacije SDSM i DUI su, tokom rasprave koja je počela oko podne, branili Džaferija, optužujući opoziciju da samo pravi opstrukcije rada parlemneta, da pravi spletke, da je željna vlasti i da će sve uraditi za zaštiti kriminal u svojim redovima.

Šef Poslaničke grupe SDSM Jovan Mitreski je optužio VMRO DPMNE da vodi politiku vraćanja zemlje u prošlost,“politiku protiv naroda, protiv Džaferija, protiv države“.

Interpelacija za Džaferija bija je jedina je tačka 77. plenarne sednice Sobranija Severne Makedonije, a sednicom je predsedavao potpredsednik Goran Misoski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.