Sagovornici Danasa posetu Eskobara Sarajevu ocenjuju kao protokolarnu i uopštenu 1foto EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Prva službena poseta Gabrijela Eskobara nakon imenovanja na funkciju specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan čini se da nije donela ništa više od uobičajenih poruka koje su se i do sada mogle čuti.

 

Kako je poručio izaslanik SAD, najvažnija stvar koju su zajedno dogovorili i oko koje su saglasni – „rata neće biti“. Osvrnuo se i na sastanak koji je održao sa članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

„Imao sam produktivan sastanak sa Dodikom. Otvorena je mogućnost da se povuku odluke koje je doneo, ali i najavio, odnosno odluke koje su usvojene u NSRS, ali i one koje je najavio da će usvojiti“, kazao je Eskobar.

Dodik je posle sastanka sa predstavnikom SAD poručio da su „rešili neka pitanja“, dodajući da je prva tema bila uzavrela atmosfera zbog pominjanja rata.

„I on (Eskobar) i ja smatramo da je to tema koja nema nikakvog osnova. Rat kao opciju niko iz RS-a nije prizivao. Ponudio sam mu korektnu stvar, a to je da oni koji budu zveckali oružjem treba da budu predmet aktivnosti međunarodnih snaga i sankcija. Rat nije opcija za rešavanje ovih pitanja. O Dejtonu nemamo problema, mi to vidimo u formi koja je vezana za stalno otimanje od Republike Srpske, mi smo za ustavnu BiH i sa tim sam upoznao Eskobara“, kazao je Dodik.

Stiče se utisak da su sankcije koje su toliko puta pominjane ovih dana u neku ruku zaplašile Dodika pa je spustio loptu i čak preti kaznom za one koji „zveckaju oružjem“.

Kako je kazao nema nameru da „urušava teritorijalni integritet“ niti je, kako kaže, imao potrebu da se pravda za bilo šta.

„Rekao sam da pripremamo dokumente i da ćemo ići na Skupštinu Republike Srpske, povući određene naše saglasnosti i da ćemo u periodu do šest meseci uraditi novo zakonodavstvo“.

Republika Srpska će, poručio je, nastaviti da brine o sebi, „mi smo oni koji spasavamo priču o BiH. Razgovarali smo o ekonomskim pitanjima, o inicijativi Otvoreni Balkan za koju muslimani misle da je neka velikosrpska priča“, poručio je Dodik.

Prema ocenama sagovornika Danasa poseta Eskobara se može nazvati blagom, uopštenom, protokolarnom. Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke, u izjavi za Danas ocenjuje da kriza u BiH nema svoju logiku te da je Eskobar u pravu kada kaže da je veštačka.

“Sve je počelo pobunom protiv odluke Valentina Incka, prva reakcija bila je da Republika Srpska ide u osamostaljivanje pa šta bude. Došli smo do toga da taj zakon više niko ne spominje. Umjesto traženja rješenja da se predstavnici iz RS vrate u institucije BiH dođosmo do šuma, poljoprivrednog zemljišta, osnivanja Vojske RS, osnivanja agencije za lijekove RS“.

Naša sagovornica ukazuje da je ukidanja poreskog sistema na nivou države i pravosuđa, odnosno „povrata nadležnosti koje su prenijeli ti isti koji sad zapomažu da ih im je neko oteo stalna proizvodnja krize, dosezanje crvene linije, ucjenjivanje međunarodne zajednice i domaćih aktera obilježja političkog života u BiH“.

Dragan Bursać, banjalučki novinar i kolumnista, Eskobarovu posetu ocenjuje protokolarnom.

„Rečeno je da će se nastaviti reforme, ali mislim da je to u suštini nastavak priče iz Saveta bezbednosti UN kada je dat ustupak Rusiji. Možda se očekivalo da će Eskobar biti odlučniji ali koliko vidimo poruke su pomirljive, da nema vraćanja na staro, da se nastavljaju reforme“, kaže Bursać za Danas.

Eskobar se pre Dodika sastao odvojeno i sa predsedavajućim Predsedništva BiH Željkom Komšićem i bošnjačkim članom Predsedništva Šafikom Džaferovićem.

Kako je Komšić kazao, za Eskobara je regionalna inicijativa Otvoreni Balkan prihvatljiva. U obraćanju javnosti Džaferović je kazao kako mu je Eskobar rekao da je potrebno da lideri Zapadnog Balkana sarađuju, pod okriljem EU. „Moraju se raščistiti neke stvari kada dolaze kao inicijative iz Beograda, Tirane o Otvorenom Balkanu. To su glavne poruke koje je gospodin Eskobar izneo meni“.

Topić za Danas ocenjuje da podrška Eskobara Otvorenom Balkanu „predstavlja izlaz ili rješenje koje će SAD ponuditi i BiH, a podrška konceptu je više nego javna i jasna podrška Srbiji“.

I Bursać za naš list kaže da podrška inicijativi Otvoreni Balkan “u prevodu znači podrška Aleksandru Vučiću i tom projektu sa jedne strane a sa druge strane već se sad može praviti odstupnica i to će vjerovatno biti urađeno u srpskom korpusu u BiH gde će sad Dodik i njegovi da ustanu i kažu vidite kakva je BiH ne želi dati podršku Otvorenom Balkanu, vidite kakva je Crna Gora ne želi dati podršku Otvorenom Balkanu znači u prevodu krenuće u neku svoju ekspanziju i krenuće u taj agresivni stav…“. Tu se, ističe Bursać, otvaraju vrata za produbljavanje krize pogotovo što niko nije pomenuo sankcije.

„U principu Dodik za sve što je uradio u zadnjih dva mjeseca kako vidimo neće odgovarati. Preciznije, biću iznenađen ukoliko se potegnu neke sankcije koje se konkretno tiču Dodika. Hoće li biti nekih uopštenih ne znam, ali za Dodika kako sada stoje stvari nema puno opasnosti.“