Sarajevo bez grejanja ako ne plati četiri puta skuplji plin 1Sarajevo foto EPA/FEHIM DEMIR

Građane Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine (BiH), jutro 25. januara dočekalo je 15 stepeni ispod nule. S minusima je došla i neizvesnost hoće li zbog smanjenog dotoka plina imati obezbeđeno grejanje.

Preduzeće Toplane koje je u vlasništvu Kantona Sarajevo 24. januara ostalo je bez gasa, nakon što je drugo kantonalno preduzeće Sarajevogas isključilo sa gasnog sistema, javlja Radio Slobodna Evropa.

„Za olimpijski grad, ove januarske temperature nisu neobične i ne znam kako je uopšte došlo do toga da nema gasa dovoljno. Mi nemamo nikakvu alternativu, osim možda jedne stujne grijalice koja ne može ugrijati ni kuhinju, a kamoli cijeli stan. Samo se možemo smrznuti, jer, evo, i Toplane kažu da nemaju dovoljno lož-ulja kao alternativu“, kaže Aldijana za Radio Slobodna Evropa (RSE)

Alternativnog goriva ima samo za dva dana

Na području Sarajeva firma Sarajevogas snabdeva građane i privrednike ovim energentom.U pojedinim delovima grada zagrevanje je moguće jedino plinom, a račune za to ispostavlja ovo preduzeće.

U situacijama, poput ove u januaru, kada nema dovoljno količina gasa, Toplane prelaze na alternativna rešenja, odnosno za zagreavanje koriste lož ulje.

U Toplanama kažu da alternativnog goriva ima dovoljno za svega dva dana. To je za RSE potvrdila portparolka Toplana Irma Ašćerić. Posle toga, sledi gašenje sistema, jer zalihe su, kaže ona, potrošene.

„Kapaciteti su takvi da ne možemo velike količine naručiti, a kada su ovako veliki minusi brže se i troše ta alternativna goriva. Mi smo pokrenuli nabavku, ali to je u skladu sa zakonom o javnim nabavkama i ta čitava procedura traje od mesec do dva, a ne možemo mimo procedure“, pojašnjava Ašćerić.

Većih zaliha nema, jer je deo koji se mogao koristiti još nekoliko dana, potrošen sredinom januara. Tada je Energoinvest, koji je glavni uvoznik plina u bh. entitetu Federacija BiH i u vlasništvu je vlade tog entiteta, ograničio isporuku prirodnog plina prema distributerskoj kompaniji Sarajevogas, što je dovelo do smanjene isporuke i prema Toplanama, kao krajnjem potrošaču.

Do problema u snabdijevanju gasom glavnog grada došlo je, kako je to saopšteno iz Energoinvesta, jer Sarajevogas, kao distributer, nije naručio dovoljnu količinu gasa.

Energoinvest napominje da je poslao poruku Sarajevogasu i Toplanama, obavještavajući ih da je spreman da naruči i dodatne količine gasa ukoliko ne postoje druga alternativna rješenja zagrijavanja.“Činjenica je da se ova dodatna količina gasa mora naručiti po trenutnim tržišnim cijenama koje daleko prevazilaze cijenu gasa kojim se redovno snabdijevamo od strane Gazproma“, navodi se u pisanom saopštenju Energoinvesta.

Tržišna cena znači da bi za narednih pet dana Sarajevogas trebao da plati četiri puta više, odnosno oko milion eura više, za dodatnu količinu gasa.Iz Sarajevogasa za RSE kažu kako tvrdnje Energoinvesta nisu tačne, jer su količinu nabavke plina Sarajevu ograničili upravo uvoznici, odnosno Energoinvest.

Zbog Turskog toka BiH ima manje plina

BiH se snabdijeva plinom putem Turskog toka koji se proteže od Rusije do Turske preko Crnog mora, ima kapacitet od 31,5 milijardi kubnih metara plina godišnje.

U bh. entitetu Republika Srpska (RS) isporuka plina putem ovog toka počela je početkom januara, a u Federaciji BiH od aprila 2021. godine.

Ruski plin BiH je do tada dobijala plinovodom koji je išao preko Ukrajine i Mađarske, odakle je dalje transportovan u Srbiju, a u BiH je ulazio na jedinom ulaznom terminalu za BiH u mjestu Šepak kod Zvornika, na istočnoj granici između BiH i Srbije.

Do prelaska na snabdevanje BiH gasom iz Turskog toka nije bilo ovakvih problema, kaže za RSE nekadašnji direktor kompanije BH-Gas, Almir Bećarević.

On ističe da je dodatni gas, u stvari, isti koji stiže i redovnim putem, samo se nabavlja iz Srbije i plaća skuplje.

Bećarević je zbog ovoga uputio i pismo glavnoj tužiteljki Kantona Sarajevo Sabini Sarajlija, zahtevajući da se pokrenu i krivični postupci, a po osnovu ranijih prijava koje je dostavio policijskim organima

„Dokumenti postoje, sve napisano, svima dostavljeno i niko nije htio da reaguje. Znači, ovo nije nešto što nije najavljeno. I cijene gasa i nedostatak količina, sve ovo je bilo obrazloženo i nije mi jasno da ako imate dokument u Federalnoj upravi policije (FUP) i ako imate dokumente u kantonalnom tužilaštvu da neće niko da reaguje“, kaže on.

Vlada Kantona Sarajevo neće dozvoliti da se građani mrznu

Vlada Kantona Sarajevo saopštila je nakon sastanka sa čelnicima Sarajevogasa i Toplana kako neće dozvoliti da građani ostanu bez grijanja, te da se radi o pritisku sa federalnog nivoa.

Navedeno je i kako je manjak nastao zbog nepredviđenog povlačenja 150.000 kubika plina koji je tražila kompanija Arcerol Mittal zbog navodnog remonta.

Tvrde da, dok Energoinvest traži da građani Kantona Sarajevo plaćaju tržišnu cijenu plina za dodatne količine, Arcelor Mittal dodatne količine plaća po nižim, ranije ugovorenim cijenama.

„Vlada Kantona Sarajevo neće dozvoliti da taj udar podnesu sami građani“, poručeno je iz kantonalne Vlade.

Stoga su na vanrednoj sjednici 25. januara, održanoj nakon sastanka, doneli odluku da nabave dodatne količine gasa po tržišnoj ceni, kako bi spriečili obustavu grejanja za više od 150.000 građana, koji su korisnici Toplana.

„Za naredni period zatražena je nabavka dodatnih 500.000 kubika gasa, koji bi po ugovorenoj cijeni koštali 372.000 maraka (oko 190.000 eura), a bit će plaćeni četiri puta više“, rečeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.