SDS traži ponavljanje izbora u Doboju i još nekim gradovima zbog izborene krađe 1Foto: Shutterstock/Alexandru Nika

Srpska demokratska stranka (SDS) tražiće od Centralne izborne komisije BiH (CIK) ponavljanje izbora u Doboju i na velikom broju biračkih mesta u brojnim gradovima i opštinama zbog, kako su naveli, neregularnosti koje su se desile tokom izbornog dana, a posebno tokom noći kada se na tim biračkim mestima desilo prekrajanje izborne volje.

„Iako je to zakonska obaveza, našim posmatračima na ovim biračkim mestima nisu dati na uvid zapisnici koje su prepravljali članovi biračkih odbora, čime je prekrojena izborna volja građana“, istakli su iz SDS.

Dodali su da se na tim biračkim mestima stanje na zapisnicima ne poklapa sa glasovima koji se nalaze u vrećama.

„Zbog toga će pravni tim SDS uputiti zahtev CIK za ponavljanje izbora na svim biračkim mestima u Doboju i na velikom broju biračkih mesta u Zvorniku, Prijedoru i Čelnicu, na kojima su pod okriljem noći prepravljani zapisnici“, najavili su iz ove stranke.

Još su naveli da njihov pravni tim radi na pripremi krivičnih prijava protiv osoba koje su činila izborne manipulacije kao članovi izborne administracije u ovim gradovima.

„Zbog izmene izborne volje naroda pod okriljem noći smatramo da je neophodno da se brojanje glasova za neke nivoe vlasti, a pre svega za nivo predsednika Republike Srpske i nivo Predstavničkog doma Parlamenta BiH vrši ručno u CIK-u da bi se otklonile sve sumnje da li stanje na zapisnicima zaista odgovara stanju glasova u vrećama“, naglasili su iz SDS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari