SNSD poziva na miting u utorak u Banjaluci, protiv “stranih zavojevača i domaćih izdajnika” 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Stranke vladajuće koalicije u Republici Srpskoj na čelu sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), zakazale su za utorak, 25. oktobra, miting u Banjaluci a lider SNSD-a Milorad Dodik pozvao je građane ovog entiteta BiH da dođu na skup kako bi „odbranili izbornu volju naroda“.

On je na svom Tviter profilu objavio spot, kojim se najavljuje miting, uz poruke: „Odbrani otadžbinu, služi narodu, sačuvaj Srpsku“.

U spotu se poziva na borbu „protiv stranih zavojevača“, a opozicija se tretira kao „izdajnička“.

„Podigni našu trobojku iznad zastave izdaje“, navodi se u pozivu na miting.

U spotu SNSD-a se građani RS pozivaju da „budu u stroju slobodne Srpske“ i da u utorak dođu u Banjaluku i „stanu pred Miloša, Lazara, pred Karađorđa i Mišića“, kao i da pokažu da su „potomci Principa i Tepića“.

Poruke iz spota, potpuno nacionalno obojene, usmerene su na emocije građana, prate ih zvuci trube, a u spotu su korištene i fotografije nedavno penzionisanog čuvara spomen groblja Zejtinlik u Solunu, đorđa Mihailovića.

U komentarima na društvenim mrežama ima i ocena da spot „više liči na poziv u rat, nego poziv na miting“.

SNSD je zakazao miting u Banjaluci zbog odluke Centralne izborne komisije BiH (CIK BIH) da ponovo broji glasove za predsednika RS, uz mogućnost ponavljanja izbora za taj nivo, gde je pred odluke o ponovnom brojanja glasova predsednički kandidat vladajuće koalicije Milorad Dodik imao prednost u odnosu na opozicionu kandidatkinju Jelenu Trivić od oko 30.000 glasova.

Posle 2. oktobra, kada su održani opšti izbori u BiH, opozicija u RS je održala dva protestna skupa u Banjaluci, zbog, kako su naveli, ogromne izborne krađe i prekrajanja volje naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.