Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv ministra sigurnosti Selma Cikotića 1FOTO: N1 Selmo Cikotić

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Selma Cikotića, aktuelnog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, kadar SDA, zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja u vreme dok je bio ministar odbrane BiH, piše portal istraga.ba.

Kako se navodi, Cikotić je u svojstvu ministra odbrane BiH, u periodu od 2006. do 2010. „potpisivao štetne ugovore o prodaji viškova oružja i municije hrvatskoj kompaniji ‘Scout’. Sarajevski portal ukazuje i da su tokom istrage policijske i pravosudne institucije sumnjale da je na taj način budžet BiH oštećen za oko šest miliona konvertibilnih maraka. Podseća se na ranija pisanja medija da je Cikotić je bez saglasnosti Predsedništva BiH potpisivao odluke o prodaji viška naoružanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u martu prošle godine je, ukazuje se, izuzela dokumentaciju iz Ministarstva odbrane koja se odnosila na prodaju viškova naoružanja i municije. Osim sa firmom „Scout“, Cikotić je „imao nekoliko sumnjivih poslova i sa firmama koje su bile u stvarnom vlasništvu Slobodana Tešića, srpskog trgovca oružjem sa američke crne liste koji je, u trenutku poslovanja, bio i na crnoj listi UN“, piše istraga.ba.

Dodaje se da je posrednik u ovim poslovima bio Dragan Kapetina, tadašnji direktor Tešićevih kompanija, a danas diretkor Republičke direkcije za promet naoružanja i vojne opreme RS.

Osim Cikotića, sa Slobodanom Tešićem je sarađivao i bivši glavni državni tužilac, pokojni Milorad Barašin, navodi portal, dodajući da je zbog te afere Barašin smenjen sa pozicije glavnog tužioca Tužilaštva BiH.