U Skupštini Crne Gore podnet predlog za utvrđivanje da li je Milo Đukanović prekršio Ustav 1Foto: Printscreen/N1

Predstavnici parlamentarne većine podneli su danas Skupštini Crne Gore predlog postupka za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore Milo Đukanović prekršio Ustav.

Poslanici smatraju da je Đukanović prekršio Ustav time što nije predložio Skupštini mandatara za sastav nove vlade, što je, kako veruju, bila njegova striktna obaveza, prenosi RTCG.

„Predsednik Crne Gore povredio je član 95, tačka 5, Ustava Crne Gore jer nije pozvao na razgovore o mandataru za sastav vlade sve predstavnike političkih partija zastupljenih u Skupštini Crne Gore. Poziv nisu dobile partije: Demos, Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Radnička partija i Savez građana CIVIS, što je predsednik bio dužan da učini“, navodi se u dokumentu.

Konstatuju da je Đukanović nije pozvao na razgovor ni Miodraga Lekića, koji je dogovorom parlamentarne većine dobio podršku 41 poslanika da bude mandatar za sastav Vlade Crne Gore.

„Sasvim je neustavno njegovo pozivanje na potpise poslanika kao uslovu da predloži mandatara, jer takva obaveza po Ustavu ne postoji. Iz javne podrške svih činilaca parlamentarne većine od 41 poslanika Đukanović se mogao nedvosmisleno uveriti da Lekić ima nespornu podršku da bude mandatar“, tvrde iz parlamentarne većine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.