Večernji list proglasio "gafom nedelje" izjavu Milanovića o Kosovu 1foto EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je tokom posete Kosovu 2021. godine rekao suprotno od onoga što je rekao o otmici, pa je između ostalog naveo da je Kosovo živahna demokratija koja bi dobro funkcionisala i kao članica Evropske unije i NATO-a. A i kao predsednik SDP-a 2011. drugačije je govorio o Kosovu i hvalio tadašnju premijerku Jadranku Kosor, koja je bila u zvaničnoj poseti Kosovu te godine.

Milanović po ko zna koji put otkako je večerao na Pantovčaku iznenadio je, pa čak i šokirao javnost svojim izjavama. Milanović je ove nedelje govorio o Kosovu i Krimu, što je odjeknulo daleko izvan hrvatskih granica. Tako je za Kosovo rekao da je pokradeno od Srbije.

– Srbija i Rusija nisu isto. Nažalost, ovo je bolna činjenica i opasnost. Mi smo pripojili Kosovo. Mi i međunarodna zajednica. Preuzeto je iz Srbije. Ko je to uradio osim nas? Jesmo li priznali Kosovo? To nije aneksija, to je eksproprijacija. Kako je nazvano? Ekstrakcija. Nije vrat, nego vrat. To nije unošenje u pitanja Kosova, već celog koncepta – rekao je Milanović.

I dok je većina javnosti u Hrvatskoj i Evropi bila ogorčena tom izjavom, hrvatski predsednik u Srbiji dobio je salve pohvala i čak je proglašen za heroja. Ali brzo su se otreznili, jer je nekoliko dana kasnije Milanović pokušao da razjasni svoju izjavu o Kosovu, rekavši da će Srbija ipak morati da prizna tu državu.

Inače, Milanović je tokom posete Kosovu 2021. godine rekao suprotno od onoga što je rekao o otmici.

– Kao premijer, otišao bih na Kosovo pre mnogo meseci. Priznali smo Kosovo, to je naša volja, naša spoljna politika i Vlada je vodi. Premijer je imao pravo da ode tamo. Mene pre svega interesuju poslovni interesi svih naših firmi koje tamo rade. Ovo je oblast delovanja naše privrede i Vlada ne sme ništa da učini da je ugrozi. Naprotiv, trebalo bi ga stalno promovisati. I na Kosovu i u Srbiji. Da sam na mestu premijera, ne bih čekao kampanju za to delikatno pitanje, otišao bih ranije – rekao je tada Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.