Većina građana Severne Makedonije ne podržava uvođnje sankcija Rusiji 1Zastava Severne Makedonije Foto: Shutterstock

Većina gradjana Severne Makedonije nije zadovoljna spoljnom politikom te zemlje u vezi s dešavanjima u Ukrajini i ne odobrava sankcije uvedene Rusiji, pokazuje danas objavljeno istraživanje portala MKD.mk.

Na pitanje da li Severna Makedonija vodi mudru spoljnu politiku u odnosu na dešavanja u Ukrajini, 51,2 odsto ispitanika odgovorilo je negativno, 25,7 odsto pozitovno a 23,2 je reklo da ne zna.

Gradjani u velikoj većini ne odobravaju sankcije koje Sevrerna Makedonija sprovodi prema Rusiji.

Ovo istraživanje je pokazalo da priključivanje njihove zemlje ekonomskim sankcijama Rusiji ne podržava 62,8 odsto ispitanika, da ih podržava izjasnilo se 19,5 odsto, a 17,7 odsto je odgovorilo „ne znam“.

Najveći deo gradjana Severne Makedonije, ili 70,9 odsto, ne podržava ni davanje oružja makedonske armije Ukrajini. Taj potez vlasti u Skoplju podržalo je 19,5 odsto ispitanika, a 17,7 je odgovrilo „ne znam“.

Portal MKD napominje da je za sva tri odgvora interesantno da je negativno odgovril većina isptanika i među Makedoncima i Albancima i među Srbima i Turcima i Romima i Vlasima, odnosno da su protiv ovih odluka severnomakedonske države.

Anketu je za MKD uradila agencija Market vižn od 7. do 13. novembra na 1.200 ispitanika, sa marginom greške od plus minus tri odsto i intervalom poverenja od 95 odsto.

Uzorak je reprezentativan na nivou Severne Makedonije prema, polu, starosti, regionu i etničkoj pripadnosti shodno podacima o rezidentnom stanovništvu iz popisa 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.