(VIDEO) Federacijia BiH obeležava Dan državnosti Bosne i Hercegovine, u Republici Srpskoj običan radni dan 1Foto: Shutterstock

U Federaciji BiH danas se obeležava Dan državnosti Bosne i Hercegovine, jer se u tom entitetu smatra da je prvim zasedanjem Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobodjenja BiH (ZAVNOBiH) 25. novembra 1943. u Mrkonjić Gradu obnovljena državnost BiH.

U Republici Srpskoj se 25. novembar ne obeležava kao praznik niti kao Dan državnosti BiH.

Obeležavanje Dana državnosti BiH počelo je danas u Sarajevu na brdu Hum isticanjem zastave na jarbolu i intoniranjem himne, a potom polaganjem cveća na šehidskom mezarju Kovači.

Brojne delegacije položile su vence i cveće i na Spomen-obeležje Večna vatra u centru grada.

Među onima koji položili vence bili su i članovi Predsedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, javlja agencija Beta.

(VIDEO) Federacijia BiH obeležava Dan državnosti Bosne i Hercegovine, u Republici Srpskoj običan radni dan 2
Sarajevo Foto: Jelena Diković/Danas

Cveće ispred Večne vatre položili su i delegacija Grada Sarajeva, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, predsednik SDA Bakir Izetbegović, delegacija Vlade Kantona Sarajevo na čelu s premijerom Edinom Fortom, kao i predstavnici SABNOR-a.

Bošnjački član Predsedništva BiH Bećirović čestitao je danas svim građanima „legalni državni praznik Dan državnosti Bosne i Hercegovine“.

„Svaki građanin ove zemlje i svaki narod može biti ponosan na 25. novembar. Dan državnosti BiH, 25. novembar, upućuje jasne poruke mira, tolerancije i zajedništva. Te poruke su nam danas u BiH važnije nego ikada“, rekao je Bećirović.

On je naveo da su 1943, na prvom zasedanju ZAVNOBiH-a, „bosanskohercegovački antifašisti pronašli tačku sinteze i svebosanskog sabiranja“, dodavši da je i u 21. veku potrebno pronaći „zajedničke imenioce i tačku sinteze“.

„Mesto BiH je u evropskim i evroatlantskim integracijama, a neka nam pozitivni dogadjaji iz prošlosti budu poticaj da gradimo sigurnost, mir i ljudska prava za svakog čoveka u našoj zemlji“, istakao je Bećirović.

Dragan Čović, predsednik HDZ-a BiH, oglasio se na svom Tviter nalogu povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, piše Oslobođenje.

Čović je i u svojoj prazničnoj čestitci spominjao ravnopravnost naroda u BiH.

– Obilježavamo Dan državnosti BiH. Slavimo naše nacije i višenacionalni karakter naše domovine. Moramo postići punu ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i drugih građana, te sačuvati suverenitet i teritorijalni integritet za bolju budućnost, rekao je Čović.

BiH nema zakon o praznicima na državnom nivou, već postoje zakoni o praznicima Federacije BiH i Republike Srpske.

Predstavnici RS ranije su predlagali da se kao Dan državnosti BiH obeležava 21. novembar, dan kada je parafiran Dejtonski mirovni sporazum, ali to nisu prihvatli političari iz Federacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.