Vlada Crne Gore smenila rukovodstvo Ispitnog centra zbog afere sa maturskim ispitom 1Podgorica Foto: Wikipedia

Vlada Crne Gore je smenila rukovodstvo Javne ustanove Ispitni centar koje nije prihvatilo da ponovo pregleda testove iz maternjeg jezika za oko 500 maturanata koji su zbog navodnog prepisivanja dobili nula poena na maturskom ispitu.

Novom rukovodstvu Ispitnog centra Vlada je naložila da ponovo predlega sporne testove maturanata.

Vlada je navela da je te mere preduzela radi zaštite javnog interesa u Javnoj ustanovi Ispitni centar, zbog neizvršavanja zakonom utvrđenih obaveza u pogledu organizacije i izvođenja eksternih ispita i neizvršavanja odluka nadležnih državnih organa.

Više maturanata je u petak sa roditeljima protestovalo ispred Ispitnog centra i Ministarstva prosvete Crne Gore, negodujući što nisu položili ispite iz maternjeg jezika. Njih 533 dobilo je nula bodova zbog navodnog prepisivanja, a među njima su bili i đaci generacije i učenici sa svim peticama.

Ministarstvo prosvete je potom preporučilo Ispitnom centru Crne Gore da komisija za ocenjivanje testova iz maternjeg jezika za maturante ponovo pregleda testove. Komisija je juče saopštila da nema zakonsku mogućnost da ponovo oceni već ocenjene testove, i da predlaže novo polaganje u vanrednom junskom roku.

Nakon toga je predstavnica roditelja kazala da „sa sigurnošću može da tvrdi“ da 533 maturanta neće izaći na test u vanrednom roku 13. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari