sergej rjabkovFoto: EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov dao je za državnu novinsku agenciju Ria novu izjavu povodom odgovora Rusije na priključivanje nordijskih zemalja NATO-u.

„Oni ne treba da imaju ilzije da ćemo mi jednostavno pristati na to, kao što ne treba da ih imaju ni Brisel, Vašington ili drugi glavni gradovi zemalja članica alijanse. Opšti nivo vojne tenzije će porasti, a predvidljivost u ovoj sferi će se smanjiti. Šteta što je zdrav razum žrtvovan zarad neke fantomske pretpostavke o tome šta treba uraditi ovoj situaciji“, rekao je Rjabkov.

Prema njegovim rečima, ova odluka je „greška sa dalekosežnim posledicama“ koja će „radikalno promeniti globalnu situaciju“.

Rusija je više puta davala nagoveštaje o tome kakav će njen odgovor biti na pridruživanje nordijskih zemalja alijansi, između ostalog da će uslediti „vojno-tehnički odgovor“.

Kako podseća Gardijan, jedan od najbliskijih Putinovih saveznika je prošlog meseca izjavio da bi Rusija mogla da rasporedi nuklearno oružje i hipersonične projektile u ruskoj enklavi Kalinjingrad ako se Finska i Švedska pridruže NATO-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.