Rusija će razmotriti mađarski zahtev za isporuku dodatnog gasa 1Foto:Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Rusija će proučiti mogućnost isporuke dodatnog gasa Mađarskoj ove godine, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posle razgovora u Moskvi sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom.

„Danas su naše kolege prenele zainteresovanost mađarske vlade za novu nabavku prirodnog gasa ove godine.Taj zahtev će odmah biti prenet i razmatran“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Mađarski šef diplomatije doputovao je danas u Moskvu da razgovara o kupovini dodatnih 700 kubnih metara prirodnog gasa, saopštila je partija mađarskog premijera Viktora Orbana, Fides.

Sijarto treba da razgovara i sa ruskim vicepremijerom Aleksandrom Novakom, koji je uticajan u ruskom energetskom sektoru.

Poseta se obavlja dan pošto je Brisel predstaviio plan prema kome treba da se smanji evropska tražnja za gasom za 15 odsto da bi se prevazišao pad u ruskim isporukama i smanjila zavisnost od Moskve.

Mađarska, zemlja bez izlaza na more, uvozi 65 odsto svoje nafte iz Rusije i 80 odsto gasa i strahuje od mogućih nestašica. Energetsko vanredno stanje proglašeno je prošle nedelje.

Viktor Orban koji je osudio rusku ofanzivu na Ukrajinu ima dvosmislen stav prema Rusiji. On je glasao za sankcije sa svojim partnerima u EU, ali je nedeljama blokirao plan o uvođenju embarga na rusku naftu, navodeći da će to biti atomska bomba za njegovu privredu, pre nego što je dobio izuzeće za isporuku nafte preko naftovoda.

On od tada stalno krivi politiku sankcija za pogoršanje mađarske situacije.

Na knferenciji za novinare danas Lavrov je pohvalio odnose između Moskve i Budimpešte, članice EU.

„Zaista cenim naše odnose. Naši današnji razgovori potvrđuju njihovu trajnu i stratešku prirodu. I mi ćemo ih razvijati na svaki mogući način, rekao je Lavrov.

Rusija neće dozvoliti da se evropske sankcije „mešaju u našu saradnju i tražićemo rešenja da učinimo našu saradnju u svim oblastima nepropustljivu za kaprice i pokušaje kažnjavanja, rekao je Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.