Rusija: Izjava Tereze Mej provokacija 1Foto: EPA / Andy Rain

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je izjava britanske premijerke Tereze Mej neviđeno gruba provokacija koja podriva temelje normalnog međudržavnog dijaloga i najavilo recipročnem mere.

Današnja izjava premijerke Velike Britanije u parlamentu o merama kažnjavanja Rusije, pod lažnim izgovorom o navodnom učešću u trovanju Sergeja Skripalja i njegove ćerke, smatramo za neviđeno grubu provokaciju koja podriva temelje normalnog međudržavnog dijaloga između naših zemalja, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, prenosi Sputnik.

Smatramo da je neprihvatljivo i nedopustivo da se britanska vlada, iz svojih loših političkih ciljeva, odlučila na dalje ozbiljno pogoršanje odnosa, najavljujući čitav niz neprijateljskih mera, uključujući i proterivanje dvadeset troje ruskih diplomata iz zemlje, dodaje se u saopštenju.

Rusija smatra da jednostranim i netransparentnim metodama istrage slučaja bivšeg pukovnika GRU Sergeja Skripalja London još jednom pokušava da pokrene antirusku kampanju.

Umesto da završe sopstvenu istragu koristeći uspostavljene međunarodne formate i instrumente, uključujući i u okviru Organizacije za zabranu hemijskog oružja, na šta smo mi bili spremni, britanska vlada opredelila se za konfrontaciju sa Rusijom, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo je na kraju navelo da London neće dugo čekati na recipročne mere.

Tereza Mej optužila je Rusiju za napad na bivšeg oficira GRU Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju, ali javno nije iznela dokaze za svoje tvrdnje, nakon čega je London doneo odluku da protera dvadeset troje ruskih diplomata i prekine sve kontakte na visokom nivou sa Moskvom.