Rusija zatvorila granicu sa Gruzijom 1foto: Shutterstock/Novikov Aleksey

Glavno odeljenje Ministarstva za vanredne situacije Severne Osetije saopštilo je da je do daljeg zatvoren prolaz kroz jedini kontrolni punkt na granici sa Gruzijom „Gornji Lars“.

Od 2. februara u 19.15 zabranjeno je kretanje svih vrsta vozila na deonici između grada Vladikavkaza i naselja Lars u pravcu izlaska iz Ruske Federacije“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je odluku obrazložilo pogoršanjem vremenskih prilika u Gruziji. S tim u vezi, navodno je nemoguće obezbediti bezbednost automobilskog saobraćaja. Na preporuke gruzijske granične policije pozvalo se i Ministarstvo za vanredne situacije.

Nakon najave „delimične mobilizacije” u Rusiji, kontrolni punkt „Gornji Lars” postao je najpopularnija izlazna tačka iz zemlje. Gruzijske vlasti su izvestile da je samo u prve dve nedelje 21. septembra granicu prešlo 80.000 Rusa.

Oko 5.000 automobila nagomilalo se u saobraćajnoj gužvi na putu do kontrolnog punkta, a ljudi su čekali danima sa malo ili bez hrane i vode. Neki su čak prodavali automobile, pričaju očevici. Kao rezultat toga, u blizini kontrolnog punkta postavljena je mobilna vojna registracija i kancelarija. Još ranije je FSB doveo tamo oklopni transporter sa vojskom „u slučaju pokušaja proboja granice“.

Nedavno je javnost zabrinula vest da se vlasti spremaju da zabrane slobodan prelazak ruske granice automobilima. Nakon toga, šef Komiteta Državne dume za transport Jevgenij Moskvičov rekao je da će obaveza rezervisanja datuma i vremena polaska uticati samo na prevoznike tereta, a ne na obične vozače.

On je takođe napomenuo da sistem neće raditi na celoj granici, već samo „na onim tačkama gde ima problema”. Među njima je i kontrolni punkt nazvao „Gornji Lars“. Kasnije je amandman nestao iz baze podataka Državne dume, prenose Nezavisne novine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.