Zelenski: Ukrajina zaslužuje ove godine da počne razgovore o pristupanju EU 1Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio je danas da je njegova zemlja koju je Rusija napala krajem februara 2022. zaslužuje da „ove godine“ počne pregovore za pridruživanje Evropskoj uniji.

„Mislim da Ukrajina zaslužuje ove godine da počne pregovore oko svog pristupanja Evropskoj uniji“, rekao je Zelenski.

U Ukrajini, koja je zvanični kandidat za prijem u EU od juna 2022, danas je održan samit sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Fon der Lajen je po dolasku u Kijev danas zajedno sa svojim komesarima rekla da Ukrajina ima punu podršku Evropske unije.

„Dobro je vratiiti se u Kijev, moj četvrti put od početka invazije Rusije i ovog puta sa mojim timom komesara“, napisala je ona na Tviteru. „Mi smo tu zajedno da pokažemo da EU stoji čvrsto uz Ukrajinu“, dodala je ona.

Sa fon der Lajen bio je i šef evropske diplomatije Žozep Borel i oko petanest evropskih komesara koji treba da se sastanu sa kolegama iz ukrajinske vlade.

Evropska komisija je ovu posetu ocenila kao „snažan simbol“ evropske podrške Ukrajini naspram neopravdane agresije Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.