Gasprom tvrdi da ih "viša sila" sprečava u isporuci gasa Evropi: Da li se to odnosi na Severni tok 1? 1Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Ruski Gasprom se pozvao na višu silu u isporuci gasa u Evropu za najmanje jednog velikog kupca, navodi se u pismu od 14. jula u koje je Rojters imao uvid u ponedeljak.

U pismu se navodi da Gasprom, koji ima monopol na izvoz ruskog gasa, ne može da ispuni svoje obaveze snabdevanja zbog „vanrednih“ okolnosti koje su van njegove kontrole, piše Rojters

Trgovački izvor je rekao da se pismo odnosilo na snabdevanje gasovoda Severni tok 1, glavni put snabdevanja Nemačke i šire.

Gasprom nije imao trenutni komentar.

Pozivanje na višu silu, koja se koristi kada je preduzeće pogođeno nečim što je van njegove kontrole, verovatno će eskalirati tenzije između Rusije i Zapada zbog ruske invazije na Ukrajinu, akcije koju Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“.

Evropska unija, koja je uvela sankcije Moskvi, ima za cilj da prestane da koristi ruska fosilna goriva do 2027. godine, ali želi da se snabdevanje za sada nastavi.

Isporuke ruskog gasa su smanjene preko glavnih ruta, uključujući preko Ukrajine i Belorusije i kroz Severni tok 1 ispod Baltičkog mora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.