antonio guterešFoto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Čovečanstvo se nalazi na „autoputu ka klimatskom paklu“, upozorio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, istakavši da će bitka za planetu na kojoj je život moguć biti dobijena ili izgubljena u ovoj deceniji.

„U borbi smo za naše živote i gubimo bitku. A naša planeta se ubrzano približava prekretnici posle koje će klimatski haos biti nemoguće poništiti“, rekao je Gutereš, obraćajući se danas svetskim liderima na klimatskom samitu Ujedinjenih nacija COP27 u Egiptu, prenosi Gardijan.

„Nalazimo se na autoputu ka klimatskom paklu a noga nam je na gasu“, upozorio je on.

Kako je dodao, tokom predstojećih pregovora, svet će biti suočen sa teškim izborom: ili će razvijene i zemlje u razvoju zajednički raditi na postizanju „istorijskog pakta“ koji bi smanjio emisije gasova koji proizvode efekat staklene bašte, ili neće uspeti u tome, što bi dovelo do klimatskog sloma i katastrofe.

„Možemo da potpišemo pakt o klimatskoj solidarnosti ili pakt o kolektivnom samoubistvu“, istakao je Gutereš.

Prema njegovim rečima, svet ima alate koji su mu neophodni da smanji emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, zahvaljujući čistoj energiji i tehnologiji smanjenog ugljenika.

„Prozor mogućnosti je i dalje otvoren, ali preostao je još samo uzan tračak svetlosti. Globalna klimatska bitka će biti dobijena ili izgubljena u ovoj ključnoj dekadi – pod našom stražom. Jedna stvar je izvesna: oni koji odustanu će sigurno izgubiti“, dodao je on.

Obraćajući se liderima na COP27, egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi je naglasio da siromašni i ranjivi ljudi širom sveta već trpe posledice ektremnih vremenskih uslova.

„Intenzitet i učestalost klimatskih katastrofa nikada nisu bili veći, na sve četiri strane sveta, donoseći talase patnje milijardama ljudi. Zar nije krajnje vreme da se stavi tačka na ovu patnju“, poručio je on.

Preko sto šefova država i vlada širom sveta okupilo se u egipatskom odmaralištu Šarm el Šeik na dvodnevnom samitu, uz sastanke iza zatvorenih vrata i javne događaje, da razgovaraju o klimatskoj krizi.

Samit se održava u senci rata u Ukrajini, globalne energetske i krize troškova života, kao i rastućih tenzija.

Kako piše Gardijan, bogate i siromašne zemlje su u zavadi zbog toga što velike ekonomije nisu uspele da dovoljno brzo smanje emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, a siromašnije zemlje koje nose teret klimatske krize dobijaju samo mali deo finansijske pomoći koja im je neophodna i koja im je obećana.

Na većini klimatskih samita UN, aktivisti i demonstranti imaju veoma značajnu ulogu.

Međutim, to nije slučaj i u Egiptu, gde se vlasti obračunavaju sa neistomišljenicima i zatvori su puni političkih zatvorenika.

Sisijeva vlada je obećala da će glasovi klimatskih aktivista moći da se čuju, ali njihove aktivnosti se uveliko ograničavaju, a organizatori protesta moraju unapred da se registruju i dobiju dozovolu da bi održali makar i najmanje demonstracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.