Foto: EPA EFE ATEF SAFADI

U objavi na Tviteru, Tramp je upozorio na „ogromnu humanitarnu grešku“ zbog koje može da bude ubijeno stotine hiljada ljudi. Upozorenje prethodi najavljenoj velikoj ofanzivi snaga sirijske vlade na poslednje veliko uporište pobunjenika u zemlji.

I UN su mišljenja da bi takva vojna kampanja mogla da izazove katastrofalne posledice za hiljade civila. Vašington bi, navodi se u upozorenju Stejt departmenta, mogao da odgovori na svaki hemijski napad sirijske vlade i njenih saveznika. Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli u svom tvitu piše: „Sve oči su uprte na akcije Asada, Rusije i Irana u Idlibu. Nema hemijskog oružja“.

Imajući u vidu da su pobunjenici poraženi u većem delu Sirije, ofanziva u severnoj provinciji mogla bi da se pokaže kao poslednja velika bitka sirijskog građanskog rata. Prema procenama UN, oko 30.000 pripadnika formacije Al Nusra i džihadista Al Kaide i dalje se nalaze u Idlibu. Izvori na koje se poziva Rojters navode da se predsednik Sirije Bašar al Asad sprema za ofanzivu. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov navodi da „teroristi“ moraju biti izbrisani iz Idliba okrivljujući ih da koriste civile kao ljudski štit. I Lavrov i njegov sirijski kolega Valid Mualem okrivljuju pobunjenike da se spremaju za hemijski napad u Idlibu kako bi okrivili provladine snage i izazvali novu američku osvetu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da su opravdane nedavne pomorske vežbe Sirije dodajući da se moraju rešiti „legla terorista“ u Idlibu.

Predstavnik UN u Siriji Stafan de Mistura upozorio je na „savršenu oluju“ ukoliko vlada sprovede svoje pretnje o ofanzivi u Idlibu. Pozvao je na postavljanje humanitarnih koridora kako bi se civilima omogućilo da budu privremeno evakuisani. DŽihadisti moraju biti poraženi, kaže Mistura, ali ne po cenu hiljada ljudskih života. „Postoji savršena oluja zasnovana na upozorenjima, kontra upozorenjima koja se okupljaju oko i zahvaljujući toj dilemi koja je istinska dilema – kako poraziti teroriste u Idlibu, a istovremeno izbeći stradanje hiljada civila“. Iako smo mi svesni da se odvijaju napori i diskusije kako bi se izbegao najgori scenario ne možemo da ignorišemo da se zaista mogu dogoditi greške što bi dovelo do neviđene eskalacije“, kazao je Mistura.

UN žele da izbegnu scenario stradanja civila koji je nedavno viđen u ostalim delovima Sirije kao što je bio slučaj u Alepu, Raki ili Istočnoj Guti, a diplomate u ovom svetskom telu apeluju na uzdržanost. Mistura je čak ponudio da lično ode u Idlib gde bi bio postavljen humanitarni koridor koji bi, kako je priznao, značio evakuaciju naroda na teritorije koje kontroliše vlada.

Nakon više od sedam godina sukoba, više od 400.000 ljudi je stradalo ili su nestali dok je više od polovine stanovnika isterano iz svojih domova. Idlib je utočište za pobunjenika i njihove porodice evakuisane iz oblasti koje su zauzele vladine snage ali očigledno za njih nema mesta nigde drugo u Siriji ukoliko napuste ovu provinciju. Svaka eventualna ofanziva u Idlibu mogla bi da pojača tenzije sa Turskom, koja je zadržala punktove za posmatranje oko pobunjeničkih teritorija kao deo „deeskalacionog dogovora“ sa Rusijom i Iranom. Iran će u petak biti domaćin samita za lidere Rusije i Turske kada će se razgovarati o Idlibu.

Pravda „ometa“ republikance

Vašington – Tramp je okrivio ministra pravde DŽefa Sešnsa i Ministarstvo pravde da narušavaju šanse za reizbor dvojice republikanskih predstavnika zbog sudskog procesa koji vode protiv njih. Podizanje optužnica protiv njih ugrožava „laku pobedu“ na izborima za Kongres u novembru. Jedan se tereti da je trgovao sa insajderom, a drugi da je prekršio pravila kampanje. Trampov tvit podstakao je kritike da on pokušava da se meša u pravosudni sistem. Senator republikanaca Ben Sase kazao da Ministarstvo pravde treba da ostane politički neutralno. „SAD nisu poput banana republika sa dvostrukim sistemom pravde – jedan za većinsku partiju a drugi za manjinsku“, navodi Sas. Američki politički analitičar Brajan Klas nazvao je Trampovu objavu „ludilom“.