SAD optužile ruskog državljanina za širenje propagande preko američkih političkih grupa 1Foto: Pixabay/succo

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je danas da je optužilo ruskog državljanina za upotrebu američkih političkih grupa za širenje proruske propagande, uključujući i period tokom invazije Ukrajine ranije ove godine.

Federalni sud u državi Floridi optužio je Aleksandra Viktoroviča Jonova za zaveru da navede građane SAD da deluju kao ilegalni agenti ruskih vlasti.

„Jonov je navodno orkestrirao drsku kampanju uticaja, pretvorivši političke grupe i građane SAD u instrumente ruskih vlasti“, naveo je pomoćnik državnog tužioca Metju Olsen, koji vodi Odeljenje za nacionalnu bezbednost ministarstva pravde.

Američko ministarstvo finansija objavilo je da je Jonovu uvelo sankcije. Ono ga optužuje da je davao novac organizacijama za koje su on i ruske obaveštajne službe procenili da bi mogli da izazovu političke poremećaje u SAD

Ministarstvo je dodalo da je Jonov takođe tražio način da pruži podršku neimenovanom kandidatu na izborima za guvernere ove godine.

Američko ministarstvo pravde je 2018. optužilo 12 ruskih državljana za veliku prikrivenu kampanju na društvenim mrežama, sa ciljem da se izazove razdor tokom izbora za predsednika 2016. godine, na kojima je pobedio Donald Tramp.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.