SAD: Pobornici prava na abortus demonstriraju na ulicama 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Pristalice prava na abortus izašle su danas na ulice širom Amerike da jasno izraze svoj bes zbog mogućnosti da će Vrhovni sud uskoro poništiti ustavno pravo na abortus.

Uznemireni nacrtom mišljenja koji nagoveštava da će konzervativna većina u sudu glasati za poništavanje značajne presude u vezi sa pravom na abortus, aktivisti su se okupili protiv mogućih strožih ograničenja.

U prestonici se hiljade ljudi okupilo po kišici kod spomenika Vašingtonu nakon čega je nastavilo protestnu šetnju do Vrhovnog suda besni i prkosni.

Demonstracije su organizovane od Pitsburga do Pasadene u Kaliforniji i Nešvila u Tenesiju do Luboka u Teksasu i u njima je učestvovalo desetine hiljada pristalica.

Organizatori su očekivali da će se među stotinama događaja najveći održati u Čikagu, Njujorku, Los Anđelesu i drugim velikim gradovima.

Ankete pokazuju da većina Amerikanaca želi da sačuva pristup abortusu, barem u ranijim fazama trudnoće, ali se čini da je Vrhovni sud spreman da državama prepusti konačnu reč.

Ako se to dogodi, očekuje se da će otprilike polovina država, uglavnom na jugu i srednjem zapadu, brzo zabraniti abortus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.