Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Kastro, koji je i dalje lider Komunističke partije Kube, govorio je na proslavi šezdesetogodišnjice kubanske revolucije, na čijem čelu se nalazio njegov brat Fidel. Raul Kastro je apelovao na Kubance da se „pripreme za sve scenarije kako bi branili svoju nezavisnost“, poručivši da „revolucija ne zastareva“.

BBC podseća da su braća Kastro – najpre Fidel, a potom Raul, vladali Kubom od 1959. do 2018. godine. Početkom 2018. Raul Kastro predao je vlast Migelu Dijazu Kanelu. Odnosi između Kube i Sjedinjenih Država „otopljeni su“ tokom administracije Baraka Obama, ali je aktuelni predsednik SAD ponovo zauzeo „čvršću liniju“ prema Havani. Godine 2017. Tramp je iznova uveo određena putna i trgovinska ograničenja, koja je prethodna američka vlada ukinula.

„Još jednom, stiče se utisak da je američka vlada krenula putem konfrontacije sa Kubom i da predstavlja našu mirnu državu kao pretnju za region“, rekao je Raul Kastro, obučen u vojnu uniformu, na ceremoniji održanoj nedaleko od groba Fidela Kastra, u gradu Santjago de Kuba. Prema mišljenju bivšeg predsednika Kube, „Amerikanci ponovo žele da okrive Kubu za sva zla u regionu“.

Raul Kastro je optužio „ultradesnicu na Floridi“ – gde i dalje žive mnogi kubanski iseljenici, da je „zaposela američku politiku prema Kubi“. On je istakao da je Kuba i dalje spremna da „koegzistira na civilizovan način, uprkos našim razlikama, u odnosu mira, poštovanja i uzajamne koristi, sa Sjedinjenim Državama“. Kako tvrdi, „nove generacije Kubanaca nastavljaju misiju građenja socijalizma, a revolucija nije zastarela“.

Izazov za predsednika

BBC napominje da se predsednik Kube Migel Dijaz Kanel suočava sa „velikom borbom“ kako bi bile zadovoljene potrebe mladih Kubanaca. U tom kontekstu, podseća da će referendum o nacrtu novog ustava biti održan u februaru, ali mnogi Kubanci su „nestrpljivi jer žele veće društvene slobode i unapređenje ekonomskih šansi“ – dok vladine pristalice ističu da će novi ustav biti odraz promena na Kubi, kritičari se boje da će na taj način samo biti koncentrisana moć u rukama Komunističke partije.

Povezani tekstovi