Sanders "ne vidi" Trampovu diplomatiju 1Foto: EPA-EFE/YONHAP

Susret američkog i severnokorejskog predsednika Donalda Trampa i Kim DŽong-una je bio „istorijski“ i „zapanjujući“.

Ovako su severnokorejski mediji opisali sastanak dvojice lidera proteklog vikenda. Tramp je prvi predsednik SAD na funkciji koji je kročio na tlo Severne Koreje, pošto se sastao s Kimom u demilitarizovanoj zoni (DMZ) između dve Koreje, gde su se dogovorili da ponovo pokrenu pregovore. 

„Rukovanje vrhovnih lidera Demokratske Narodne Republike Koreje i Sjedinjenih Američkih Država u selu Panmundžom bio je istorijski događaj“, ocenila je severnokorejska državna novinska agencija KCNA, opisujući selo u kojem je potpisano primirje kao „mesto koje je poznato kao simbol podele“. 

Kako je preneo Gardijan, KCNA je takođe saopštila da su Tramp i Kim razgovarali o „pitanjima od obostranog značaja i interesa koji postaju kamen spoticanja.“ „Vrhovni lideri dve zemlje su se dogovorili i da održavaju bliske kontakte u budućnosti i da obnove i unaprede produktivne dijaloge u cilju postizanja novih pomaka u denuklearizaciji Korejskog poluostrva i u bilateralnim odnosima“, saopštila je KCNA. 

Sastanak koji je u subotu inicirao Tramp – tvitom koji je poslao sa samita G-20 – za koji je Kim rekao da ga je iznenadio, ukazuje na dobar odnos između dva lidera, smatra agencija, ali analitičari su ocenili da nakon njihovog susreta u februaru u Vijetnamu nisu bili bliži smanjenju jaza između njihovih stavova. Državni sekretar Sjedinjenih Država Majk Pompeo je rekao novinarima pre nego što je otišao iz Južne Koreje da će nova runda pregovora najverovatnije biti održana „jednog dana u julu“, a pregovarači sa severnokorejske strane će biti diplomate iz Ministarstva spoljnih poslova. 

Na fotografiji koju je juče objavila KCNA se vidi kako šef severnokorejske diplomatije Ri Jong Ho i Pompeo sede do Kima, odnosno Trampa u Kući slobode, zgradi u kojoj su dvojica lidera razgovarali oči u oči. KCNA je saopštila da su dvojica predsednika tokom razgovora objasnila „pitanja smanjenja napetosti na Korejskom poluostrvu“ kao i pitanja od „obostranog značaja i interesa koji postaju kamen spoticanja u rešavanju tih pitanja, te su zagovarali potpuno razumevanje i empatiju.“ 

Kako je izvestila agencija, Kim je rekao da je dobar lični odnos kakav je uspostavio s Trampom omogućio tako dramatičan susret koji je organizovan za samo jedan dan i da će odnos s Trampom i dalje davati dobre rezultate. „Smela, hrabra odluka“ dvojice lidera koja je dovela do istorijskog sastanka „stvorila je poverenje bez presedana između dve zemlje“, između kojih je vladala duboko ukorenjena netrpeljivost. 

S druge strane, političari iz demokratskih redova iz SAD, uključujući kandidate koji važe za favorite u predsedničkoj trci, rekli su da malo toga ima na Trampovom diplomatskom kursu što bi moglo da ih ubedi da njegov susret s Kim DŽong-unom može da dovede do pomaka u pregovorima. Tramp je kritikovan zbog, kako demokrate ocenjuju, njegove naklonjenosti autoritarnim liderima kao što su Kim i skeptični su da će susret Tramp-Kim biti ekvivalent nečemu više od prilike za fotografisanje. 

Senator Čak Šumer je rekao da „izgleda da su se diktatori uzvisili, a ljudi koji veruju u demokratiju nisu“. Hulijan Kastro, bivši ministar za stanovanje i sada predsednički kandidat, zapitao se zašto Tramp toliko želi da promoviše Kima u javnosti kada, kako je rekao, Kim nije ispunio prethodna obećanja kada je reč o programima naoružanja. Senator i takođe predsednički kandidat Berni Sanders je rekao da se ne protivi sastancima sa američkim protivnicima, ali, kako je objasnio, „potrebna nam je diplomatija“, a on tu diplomatiju ne vidi pod rukovodstvom Trampa. 

„NLO“ iznad granice

Seul – Vojska Južne Koreje saopštila je juče da je primećen „neidentifikovani leteći objekat“ nedaleko od granice sa Severnom Korejom. Generalštab južnokorejske vojske saopštio je da je radar registrovao tragove leta neidentifikovanog objekta iznad demilitarizovane zone koja deli dve Koreje. Drugi detalji nisu saopšteni. Neidentifikovani leteći objekat je primećen dan posle sastanka američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim DŽong Una u demilitarizovanoj zoni koja razdvaja Severnu i Južnu Koreju.

Beta – AP

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.