Savet Evrope: Pratimo razvoj događaja u Crnoj Gori 1Foto: Bojan Cvejić

Savet Evrope prati razvoj događaja u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica i pozdravlja poziv Vlade za nastavak dijaloga sa zainteresovanim stranama, izjavila je sekretarka SE Marija Pejčinović Burić na sastanku sa ambasadorom Crne Gore pri tom savetu Zoranom Jankovićem.

Janković je, kako je saopšteno iz Ministastva spoljnih poslova, generalnoj sekretarki Saveta Evrope predao pismo šefa diplomatije Crne Gore Srđana Darmanovića i informisao detaljnije o situaciji u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica.

Janković je podsetio na proceduru izrade i donošenja zakona za uspostavljanje modernih standarda u oblasti verskih zajednica, navodeći da je njime zamenjen zakon iz 1977.godine.

On je podsetio na neprihvatljive političke poruke iz zemlje neposrednog susedstva, slučajeve ugrožavanja nacionalnih simbola, svakodnevno plasiranje lažnih vesti usmerenih protiv Crne Gore, kao i pokušaje izazivanja panike, nereda i nestabilnosti u zemlji.

Generalna sekretarka SE je rekla da prati razvoj događaja u Crnoj Gori, da pozdravlja poziv Vlade za nastavak dijaloga sa zainteresovanim stranama, ali i blagovremeno uključivanje Venecijanske komisije u izradu zakonskog teksta i poštovanje svih preporuka ovog tela.

Prema njenim rečima to od ključne važnosti za Savet Evrope. Pejčinović Burić je istakla da deli zabrinutost zbog primera zloupotrebe slobode izražavanja i ocenila pozitivnim puštanje na slobodu novinara koji su privedeni zbog plasiranja lažnih vesti, sa ciljem, kako su utvrdili nadležni organi, da ugroze javni red i mir.

”Na sastanku je obostrano iskazano očekivanje da će protestne šetnje u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske i njihovih vernika zadržati karakter mirnih okupljanja”, ističe se u saopštenju, prenosi RTCG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.