Savet Evrope: Vreme je da EU ubrza integraciju Zapadnog Balkana 1Foto: Bojan Cvejić

Previše vremena je prošlo od Dejtonskog sporazuma i obećanja vođa Evropske unije u Solunu da će otvoriti vrata Zapadnom Balkanu i sad je „čas da to EU ubrza jer je došlo do gubljenja nade i razočaranja u regionu“, poručila je danas u Budimpešti Parlamentarna skupština (PS) Saveta Evrope (SE).

U rezoluciji, koju je obrazložio grčki poslanik Jorgos Papandreu, a koju je usvojio Odbor za politička pitanja i demokratiju tog tela SE, se traži „da EU ubrza postupak integracije Zapadnog Balkana tako što će nastaviti pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom, početi pregovore o članstvu s Albanijom i Severnom Makedonijom, dati status kandidata Bosni i Hercegovini, uvesti bezvizni režim za žitelje Kosova“.

Proteklo dugo vreme od neispunjenih obećanja EU je, navodi se u dokumentu, „izazvalo razočarenje, gubitak nade, raspirilo etnocentrističke težnje i nacionalističke čežnje, što je potrlo ubedljivost, poverenje u EU kod javnosti u regionu i otvorilo put uplivu drugih geopolitičkih činilaca“.

Na zasedanju se poslanicima ovog Odbora PS SE obratio i evropski komesar za proširivanje Oliver Varheji, ali je otvorena i neposredna rasprava održana iza zatvorenih vrata, tako da o sadržini ništa nije dato u javnost, preneli su agenciji Beta u Briselu zvaničnici bliski Varheiju.

Odbor Parlamentarne skupštine SE u rezoluciji stavlja do znanjada su „podrška demokratskim reformama, pomirenje i dobrosusedski odnosi na Zapadnom Balkanu od bitnog značaja za mir, bezbednot i demokratsku stabilnost u celoj Evropi“.

I stoga, kako se podvlači, pojačana podrška mora biti data uvreženju demokratskih ustanova, jačanju vladavine prava, suzbijanju korupcije, razvijanju snažnije demokratske kulture uz učešće svih činilaca, javne uprave u saglasnosti s evropskim normama.

Takođe je ukazano na važnost podsticanja delatnog učešća žena u političkom životu i donošenju političkih odluka, zaštite nacionalnih manjina i sprečavanja radikalizacije i nasilnog ekstremizma.

U rezoluciji se traži da tela SE doprinesu takvom reformskog procesu i naglašava da se ponude opipljivi metodi za podršku „jasnoj evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.