Savez samostalnih sindikata Hrvatske 1. maja organizuje e-protest 1Foto: Pixabay

Savez samostalnih sindikata Hrvatske ove godine prvi put povodom Međunarodnog praznika rada 1. maja organizuje e-protest, s obzirom da epidemija korona virusa ne dozvoljava održavanje tradicionalne sindikalne povorke i javnog protesta.

Pod sloganom „Radnicima hvala – ali prvo prava“, e-protest biće održa posredstvom platforme Zoom od 11 do 12 časova, uz prenos i na Facebook stranici SSSH, objav jeo je zagrebački portal Index.hr.

Povodom Međunarodnog praznika rada SSSH želi da pošalje poruku kako je korona kriza prilika da se jasno kaže da nema povratka na staro, nego da je vreme za novu paradigmu društvenog i ekonomskog razvoja.

U virtualnom protestu radnici će svedočiti o uticaju krize na njihov rad i radna mesta, a lideri SSSH će govoriti o njihovim zahtevima i viziji rada i sveta po meri čoveka i budućnosti koja nas čeka kad najgori deo epidemije prođe, najavio je sindikat u saopštenju.

U protestu će uččstvovati i udruženja civilnoga društva koje će govoriti o drugim aspektima krize i rešenjima.

Ova kriza je, po oceni SSSH, još jednom pokazala vrednost svih radnika za funkcioniranje društva i svakodnevni život, što se odnosi ne samo na zdravstvene radnike, već i one koji su retko u fokusu javnosti, a čiji rad je neophodan za normalan život, poput trgovaca, radnika gradske čistoće, policajaca, vatrogasaca, građevinara.

Mnogi im ovih dana zahvaljuju, ali radnicima su prvo potrebna čvršća prava – veće plate, bolji uslovii rada, uključujući i bolju zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu, prava koja će se poštovati,navedeno je u najavi protesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari