SE: 122 napada na novinare ove godine u Evropi 1Ilustracija Foto EPA-EFE CHRISTIAN BRUNA

Situacija po pitanju bezbednosti novinara na Zapadnom Balkanu i dalje je vrlo zabrinjavajuća, rekao je predsednik Evropske federacije novinara (EFJ) Mogens Blićer Bjeregard drugog dana konferencije “Sloboda medija i bezbednost novinara na Zapadnom Balkanu”, koja je održana u Podgorici.

Bjeregard je rekao da je i stanje slobode medija u regionu loše i da je zato veoma dobro što su se udruženja novinara i sindikati na Zapadnom Balkanu udružili u odbrani medijskih sloboda u regionu, preneo je Cafe Montenegro. Predstavnica Saveta Evrope Lejla Dervišagić navela je da su prevencija, zaštita, pokretanje istraga i promocija svega toga – ključne preporuke SE državama članicama za jačanje bezbednosti novinara.

Dervišagić je rekla da Savjet Evrope, preko svoje platforme, već nekoliko godina bilježi slučajeve napada na novinare u Evropi i analizira mogućnosti za njihovo rešavanje. “Cilj je da se države članice prisile da promene postojeće stanje”, kazala je Dervišagić. Ona je rekla i da su preko platforme SE u ovoj godini zabeležena 122 slučaja napada na novinare u Evropi i, nažalost, četiri ubistva.

Potpredsednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović poručila je da država neozbiljno shvata platformu SE i da joj treba i do 10 meseci da odgovori Savetu Evrope na pitanja o napadima na novinare. “Država je čak tražila i da se tri slučaja napada na novinare u Crnoj Gori skinu sa platforme SE iako nisu pravosnažno rešeni”, rekla je Camović. Ona je ocenila i da je velika sramota što su crnogorska policija i tužilaštvo dozvolili zastaru slučaja napada na novinara Mladena Stojovića.

Član crnogorske Komisije za praćenje istraga napada na novinare Dalibor Tomović rekao je da početkom naredne godine nastupa zastara u tri slučaja napada na redakciju i imovinu lista Vijesti. Tomović je rekao da je Komisija do sada usvojila pet izveštaja o napadima koje su pretresli.

“Izveštaje, sa preporukama, usvojila je Vlada i sada čekamo da vidimo da li će se te preporuke primeniti”, rekao je Tomović.

Osnovna državna tuziteljka u Podgorici Ljiljana Klikovac negirala je da u nekim slučajevima napada na novinare uskoro zastupa zastara, pozivajući se na podatke tužilaštva. Predsednik Udruženja novinara Makedonije Naser Selmani rekao je da je prošle godine u njegovoj zemlji zabeleženo 18 napada na novinare, a ove šest i da je situacija nešto bolja od promene vlasti.

“Ono što zabrinjava je politika nekažnjivosti jer većina slučajeva iz ranijeg perioda nije rešena”, rekao je Selmani. On tvrdi i da policija u Makedoniji skriva napadače na novinare u nekim slučajevima. Konferenciju u Podgorici, koja je okupila oko 100 učesnika, organizovala je Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zastupanje slobode medija i bezbednosti novinara, čiji je član i Sindikat medija Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.