Šef kabineta Zelenskog: Lavrov pokazao da je Rusija pretnja Jevrejima 1Foto: EPA-EFE/COSTAS BALTAS

Nedavne izjave prvog diplomate Rusije Sergeja Lavrova, o jevrejskoj krvi Adolfa Hitlera dokazuju da je Moskva pretnja Jevrejima svuda i graniči se sa poricanjem holokausta, izjavio je šef kabineta predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak.

„To je ponovo pokazalo da Rusija predstavlja egzistencijalnu pretnju, ne samo za Ukrajinu, sa najmanje 100.000 Jevreja, već za sav jevrejski narod širom sveta“, rekao je Jermak za izraelski „Tajms ov Izrael“.

Ministar spoljnih poslova Rusije Lavrov izjavio je u nedelju za italijansku televiziju da je „Hitler takođe imao jevrejske krvi“ i da su „neki od najgorih antisemita Jevreji“.

Te njegove izjave u odgovoru na pitanje o tvrdnji Moskve da je invazija na Ukrajinu nastojanje da se denacifikuje ta zemlja, iako je njen predsednik Zelenski Jevrejin, su oštro kritikovane.

Jermak je govorio otvoreno o svom jevrejskom poreklu i rekao da su članovi porodice njegovog oca Jevrejina, rođenog u Kijevu, ubijeni u masakru Babin Jar septembra 1941, kada su nacisti i njihovi lokalni saveznici ubili 33.000 Jevreja.

On je pozvao i Izrael i jevrejske organizacije da odgovore na izjave Lavrova, podržavajući reagovanje Zelenskog koji je postavio pitanje da li bi Izrael trebalo da snizi nivo odnosa sa Moskvom.

Za sada je nejasno da li će nastali jaz imati šire diplomatske posledice ili uticati na odluku o proširenju pomoći Ukrajini.

Izrael je do sada pokušavao da održi ravnotežu u podršci Kijevu i očuvanju otvorenih veza sa Moskvi, ali je već počeo da šalje šlemove i zaštitne prsluke Ukrajini, a ne samo humanitarnu pomoć.

Jermak očekuje da izjave ruskog ministra i, kako je rekao, ratni zločini Rusije, koji sve više dolaze na videlo, podstaknu Vladu Izraela da zauzme proukrajinski stav.

Glavni rabin Rusije Berel Lazar je takođe kritikovao izjave ministra spoljnih poslova Lavrova, označivši ih šokantim i rekao da bi želeo da se Lavrov izvini.

Jevrejska telegrafska agencija komentariše da je to neuobičajeno u Rusiji gde sveštenstvo podržava rat u Ukrajini.

Rabin Lazar koji ima bliske veze sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, kako se veruje, izrazio je nezadovoljstvo zbog rata, ali se uzdržao od direktnih kritika.

„Ne smatram sebe nadležnim da dajem savete šefu diplomatije Rusije, ali bi bilo lepo kada bi se izvinio Jevrejima i jednostavno priznao da je pogrešio“, napisao je rabin u odgovoru na pitanje Jevrejske telegrfaske agencije i dodao: „Mislim da bi se onda moglo smatrati da je incident rešen i okrenut list“.

U utorak je međutim Ministarstvo spoljnih poslova Rusija optužilo Izrael za podršku neonacističkom režimu u Kijevu zbog osuda izjava Lavrova.

Rabin Lazar je ocenio da se ne mogu porediti holokaust i ono što se sada dešava, aludirajući na ulogu sovjetskih snga u pobedi nad nacistima, rekavši je da takva poređenja umanjuju dostignuća herojskih vojnika koji su oslobodili Aušvic i istakli zastavu pobede nad Rajhstagom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.