Šesnaest članica EU traži dodatni budžet za osiguranje granica od ilegalnih migracija 1Migranti, Belorusija, Poljska Foto: EPA-EFE/LEONID SCHEGLOV/BELTA HANDOUT

Šesnaest zemalja članica EU-a potpisalo je danas zajedničku izjavu u kojoj pozivaju Evropsku uniju da im pruži „odgovarajuću finansijsku potporu“ za mere protiv ilegalne migracije, piše agencija DPA, a prenosi Hrvatska radio-televizija.

Prema izjavi potpisanoj na Konferenciji o upravljanju granicama u Litvaniji „fizičku infrastrukturu“ za zaštitu granica takođe bi trebalo finansirati iz fondova EU-a.

„EU i agencije Europske unije treba da pruže podršku državama članicama na spoljnim granicama i državama članicama koje su pod pritiskom“, rekla je litavska ministarka unutrašjih poslova Agne Bilotaite.

Evropska komisija odbacuje zahteve da snosi troškove izgradnje graničnih ograda kako bi se sprečili ilegalni prelasci migranata.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici EU-a i država Šengena, kao i zvaničnici Evropske komisije i nekoliko tela EU-a.

Hiljade migranata mesecima pokušava da uđe u zemlje, obično preko Belorusije u Poljsku ili baltičke zemlje. Posebno je pogođena Litvanija.

Vlada u Viljnusu reagovala je izgradnjom stotina kilometara granične ograde.

Od avgusta 2021. litavska granična policija odbija migrante i uspela je sprečiti više od osam hiljada ljudi da ilegalno pređu granicu, rekla je Bilotaite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.