Seul: Severna Koreja ispalila rakete iz višecevenih bacača 1Severna Koreja Foto: Shutterstock

Severna Koreja ispalila je danas rakete iz višecevnih bacača, objavila je južnokorejska vojska, navodeći da to predstavlja najnoviju u nizu provokacija zemlje koja ima nuklearno oružje.

Južnokorejska vojska je uočila projektila koji su, kako izgleda, ispaljivanji iz severnokorejske artijerije, saopštio je generalštab vojske u Seulu.

„Naša vojska je primetila tragove, kako se sumnja, ispaljivanja iz višecevnih bacača raketa iz Severne Koreje danas popodne“, navodi se u saopštenju.

Nije objavljen precizniji podatak. Kako se u saopštenju dodaje, južnokorejska vojska je pojačala nadzor i stanje pripravnosti u bliskoj saradnji sa SAD.

Južnokorejski predsednički biro za nacionalnu bezbednost održao je sastanak i naveo da se pažljivo prati situacija u slučaju dodatne upotrebe višecevnih bacača iz Pjongjanga.

Severna Koreja ove godine je izvršila niz proba naoružanja, a ispaljena je i interkontinentalna balistička raketa prvi put od 2017.

Seul i Vašington ocenjuju da bi režim Kim Džong Una mogao uskoro da izvrši sedmu nuklernu probu, što bi naišlo na „brz i energičan“ odgovor, upozorila je pomoćnica državnog sekretara SAD Vendi Šerman.

Prošlog meseca južnokorejski ministar odbrane Li Džong-sup rekao je da će Seul pojačati svoje vojne kapacitete kao i bezbednosnu saradnju sa SAD i Japanom da se suprotstavi vojnoj pretnji iz Pjongjanga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.