Severnokorejski vođa poslao pomoć u grad izolovan zbog korona virusa 1Kim Džong Un Foto: Beta/AP

Severnokorejski vođa Kim Džong Un naredio je slanje pomoći u grad Kaesong, na granici dve Koreje, koji je u izolaciji od jula zbog borbe protiv korona virusa, javila je danas agencija KCNA.

Severnokorejske vlasti javile su da su u julu uvele maksimalno vanredno stanje u Kaesongu gde su pronašli mogući prvi slučaj zaraze korona virusom u zemlji.

Zvanična severnokorejska novinska KCNA javila je da je voz sa hranom i lekovima u petak stigao u taj grad.

„Vrhovni vođa je obezbedio donošenje hitnih mera da se dostave hrana i lekovi pošto je grad potpuno blokiran, i ovog puta je vodio računa da se velike količine pirinča i pomoći pošalju gradu“, navela je KCNA.

Agencija dodaje da se Kim danonoćno brine o sudbini stanovnika Kaesonga koji, kako navodi, nastavljaju borbu da zaustave virus.

Pjongjang je prošlog meseca objavio da se osoba koja je prebegla u Južnu Koreju pre tri godine tajno vratila u Severnu Koreju 19. jula ilegalno prešavši granicu koju nadziru te dve zemlje.

Južnokorejska vojska potvrdila je tada da postoji velika verovatnoća da se prebegla osoba nedavno vratila u Severnu Koreju.

Taj muškarac koji je imao simptome kovida-19 stavljen je u strogi karantin, navele su severnokorejske vlasti, koje nisu zvanično potvrdile da li je on testiran pozitivno na virus.

Ukoliko jeste, to bi bio prvi zvanično potvrđen slučaj kovida-19 u Severnoj Koreji. Do sada Pjongjang je tvrdio da nije zabeležen nijedan slučaj zaraze, oko čega su stručnjaci izrazili sumnje.

Severna Koreja je krajem januara zatvorila granicu sa Kinom gde se virus prvo pojavio. Uvela je velike restrikcije i stavila hiljade ljudi u izolaciju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.