Širom Rusije 800 uhapšenih (FOTO) 1Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Tokom protesta koje su protiv reforme penzijskog sistema širom Rusije organizovale pristalice zatvoren ruskog opozicionog vođe Aleksaja Navaljnog policija je privela najmanje 800 učesnika demonstracija, javlja agencija Rojteres pozivajući se na orgnizaciju za zaštitu ljudskih prava.

Protesti su organizovani u znak otpora vlastima koje se, uprkos velikom nezadovoljstvu zbog penzione reforme, nadaju velikom odzivu na lokalnim i regionalnim izborima.

Predlog reforme koji je u parlamentarnoj proceduri,već je koštao predsednika Vladimira Putina 15 posto popularnosti u anketama, navodi Rojters, uz ocenu da je ruska vlada sada najnepopularnija od 2005. godine, kada su bile ukinute povlastice iz sovjetske ere, što je dovelo do masovnih nacionalnih demonstracija penzionera.

Nova reforma predviđa povećanje starosne granice za odlazak u penziju za pet godina – na 65 godina za muškarce i 60 za žene.

Navaljni je planirao da predvodi današnji protest u Moskvi, ali ga je sud u avgustu osudio zbog kršenja zakona o organizaciji demonstracija i pritvorio na 30 dana.

Demonstracije su tokom dana održane u 80 ruskih gradova, uključujući Sankt Peterburg, a prema podacima organizacije za zaštitu ljudskih prava OVD-Info, na koju se poziva Rojters, pristalice Navaljnog uhapšene su u 19 gradova.

U Moskvi se na Puškinovom trgu okupilo oko 2000 ljudi, izvikujući „Rusija će biti slobodna“ i „Putin je lopov“.

Protesti se podudaraju s lokalnim i regionalnim izborima na kojima Rusi biraju čelnike 26 od ukupno 85 regija, uključujući gradonačelnika Moskve, podseća agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari