Širom sveta obeležen Međunarodni dan žena (FOTO) 1foto: EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

Međunarodni dan žena 8. mart obeležen je širom sveta demonstracijama, konferencijama i umetničkim dešavanjima.

Ujedinjene nacije su priznale i ustanovile Međunarodni dan žena 1977. godine, ali ovaj praznik ima korene u radničkim pokretima ranog 20. veka. On se obeležava na različite načine sa različitim nivoom uspeha u različitim zemljama, a cilj mu je da se priznaju prava žena i zatraži njihova ravnopravnost sa muškarcima s obzirom da čine polovinu planetarne populacije ljudi.

Dok aktivisti u nekim delovima sveta zapažaju napredak, represija u zemljama kao što su Avganistan i Iran, i brojni slučajevi seksualnog nasilja i porodičnog nasilja nad ženama i devojčicama širom sveta ukazuju da se borba za njihova prava suočava sa teškoćama.

Čak i u zemljama koje su bile pioniri napretka u poštovanju prava žena došlo je do nazadovanja – ovo je prvi Međunarodni dan žena koje žene u SAD dočekuju bez garantovanog federalnog prava na abortus, što je posledica odluke novoformirane konzervativne većine sudija u Vrhovnom sudu te zemlje. Posledica toga je da su brojne američke savezne države ukinule ili drastično ograničile pravo žena na abortus.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ocenio je ove sedmice da napredak u zaštiti ženskih prava iščezava jer „patrijarhat uzvraća udarac“.

Prema njegovim rečima, pravima žena se „preti, krše se i gate“ širom sveta, i ravnopravnost polova neće biti postignuta ni za 300 godina s obzirom na sadašnji tempo promena.

Žene u najvećim gradovima Pakistana marširale su danas uz pojačanu bezbednost, tražeći prava koja su im garantovana Ustavom. Sigurnosne mere su uvedene zbog prošlogodišnjih pretnji nekih konzervativnih grupa da će takve marševe sprečavati i silom ako to bude potrebno,

U Japanu je organizovan mali skup ženskih aktivistkinja, na kojem je obnovljen stari zahtev vladi da se bračnim drugovima dozvoli da zadrže stara prezimena, s obzirom da japanski građanski zakonik iz 1898. godine nameće bračnim drugovima da prilikom zaključenja braka preuzmu prezime onog drugog, bilo da se radi „o muškarcu ili ženi“.

Aktivistkinje tvrde da zakon doprinosi nejednakosti među polovima jer žene trpe snažan pritisak da preuzmu muževljevo prezime, a istraživanja javnog mnjenja iskazuju podršku ideji da i žene i muškarci zadrže svoja prezimena kad ulaze uz brak.

Na Filipinima, stotine žena je demonstriralio u Manili tražeći bolje plate, bolje poslove i prebacivanje radnica iz sive zone među one koje su prijavljene.

Ruski predsednik Vladimir Putin uručio je državna odlikovanja ženama na ceremoniji u Kremlju kojem je obeležen Međunarodni dan žena. On se u Rusiji slavi kao – državni praznik.

„Nema oblasti i profesije u našoj zemlji gde žene nisu ostvarile ozbiljne, značajne rezultate“, rekao je Putin i dodao: „Vaši talenti, znanje, kompetencija, odgovornost i odlučnosti veoma doprinose razvoju naše zemlje“.

U Irskoj, vlada je obznanila referendum, zakazan za novembar ove godine, kako bi se u Ustav unela polna ravnopravnost i iz njega izbacio diskriminatorni jezik.

U Španiji se očekuje da će večeras na demonstracije u Madridu, Barceloni i drugim gradovima izaći više od milion ljudi. Velika okupljanja su organizovana u mnogim zemljama širom sveta.

U Španiji je došlo do podele u levičarskoj vladi u vezi sa zakonom o seksualnim slobodama koji je nenameravano doveo do smanjivanja zatvorskih kazni seksualnim prestupnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.