Širom sveta u 2018. ubijeno 80 novinara, 348 zarobljeno 1Foto: Pixabay/AndyLeungHK

Najmanje 80 novinara ubijeno je širom sveta u 2018. godini zbog svog posla, objavila je danas nevladina organizacija Reporteri bez granica (RWF)u svom godišnjem izveštaju.

Ocenjujući da je 2018. bila najgora po nasilju i zlostavljanju kojem su novinari bili izloženi zbog svog posla, RWF navodi da je, osim 80 ubijenih, još 348 novinara zarobljeno, a 60 su bili taoci.

Ovogodišnje brojke iz izveštaja RSF sugerišu da je više od polovine novinara ubijenih u 2018. godini bilo namerno ciljano i da je takvih ubistava za 15 odsto više nego 2017. godine.

Povećan je broj incidenata u svim kategorijama – uključujući ubistva, zatvaranje, uzimanje talaca i prisilne nestanke.

Više od polovine ubijenih stradalo je u samo pet zemalja: Avganistanu, Siriji, Meksiku, Jemenu i Indiji, navodi se u godišnjem izveštaju o medijskim slobodama u svetu objavljenom danas u Berlinu.

U Avganistanu je ubijeno 15 novinara, u Siriji 11, devet u Meksiku, osam u Jemenu, a šest u Indiji.

U Sjedinjenim Državama stradalo je šest novinara, od kojih je četvoro poginulo u napadu na redakciju Kapital Gazete u Merilendu.

Reporteri bez granica ističu da je 348 novinara u svetu u zatvorima, najvećim delom u pet zemalja: iza rešetaka je 60 novinara u Kini, 38 u Egiptu, Turskoj 33, Iranu 28 i Saudijskoj Arabiji 28.

U poslednjoj deceniji širom sveta ubijena su 702 novinara, a najvećem riziku bili su izloženi novinari koji prate oružane sukobe, ali ih je približno toliko ubijeno i izvan oružanih sukoba, a u tim slučajevima krivci često znaju da će se izvući nekažnjeno, naglašeno je u izveštaju RWF.

Ta međunarodna novinarska organizacija napominje kako u zemljama poput Kine, Egipta, Irana i Saudijske Arabije stalno smišljaju nove metode ugnjetavanja.

Građansko novinarstvo najviše trpi zbog metoda koje uključuju kontrolu interneta kako bi se kontrolisali blogeri i novinari koji objavljuju tekstove na internetu ili društvenim mrežama.

U 2018. bilo je oteto 60 novinara – šest više nego prošle, a taj oblik progona najčešći je na Bliskom istoku – sve otmice, izuzev jednog slučaja, dogodile su se u Siriji, Jemenu ili Iraku.

Organizacija RWF pozvala je Ujedinjene nacije da uspostave funkciju posebnog izaslanika za zaštitu novinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari