Šoder: Bez većeg priliva izbeglica 1Foto: Medija centar

Kao i da se ta međunarodna organizacija „nada najboljem a sprema se za najgore“, i da je za potrebe zbrinjavanja izbeglica u ovoj godini, do sada, Srbiji prebacila više od 10 miliona dolara.
 
„U 2015 godine, imali smo hiljade ljudi da dolaze u jednom danu , sada su brojevi mnogo manji i situacijom se može upravljati u Srbiji“, rekao je Šoder i dodao da „UNHCR nastavlja da podržava Vladu u Srbiji da pruži pomoć ovim
ljudima i da im pruži pristup azilnom sistemu“.
 
Na pitanje da li Srbija može očekivati veći priliv izbeglica i migranata, Šoder je odgovorio:
 
„U ovom trenutku ne bih rekao da možemo očekivati nešto tako, nadamo se najboljem , a spremamo se za najgori scenario“.
 
„Ovo nije situacija koja je karakteristična za Srbiju, ovo je situacija na međunarodnom nivou, ne odnosi se samo na region već čak uključuje i više kontinenata“, rekao je Šoder odgovarajući na pitanje kakvi su planovi UNHCR i šta je ono što rade preventivno i za taj najgori scenario.
 
„Ono što je za nas bitno, kao agenciju za izbeglice, je da se svima kojima je potrebna međunarodna zaštita ona obezbedi. Potrebna nam je solidarnost svih da se upravo pruži ta međunarodna zaštita izbeglicama“, smatra Šoder.
 
Po njegovim rečima, potreban je sistem za one koji nisu izbeglice i nisu pravi tražioci azila , kojima nije potrebna medjunarodna zaštita i koji su, takoreći, ekonomski migranti.
 
„Potreban je i sistem da se oni mogu vratiti u zemlje iz kojih dolaze“, zaključio je Šoder.
 
Na pitanje da li ima primera , do sada, da su ekonomski migranti vraćani u zemlje iz kojih dolaze , on nije odgovorio precizno, ali je objasnio da „postoji program dobrovoljnog povratka, postoje sporazumi između zemalja i ugovori o readmisiji po kojima se oni, na osnovu nacionalnih zakona, mogu vratiti legalnim kanalima iz zemalja iz kojih dolaze“.
 
Upitan koliko novca je UNHCR dao Srbiji da bi pomogao prevazilaženju migrantske Krize, Šoder je rekao da je u 2015. godini taj iznos bio 13,4 miliona američkih dolara.
 
„Kada govorimo o onome što smo dali prošle godine, kada smo podržali Vladu Srbije, to je 13,4 miliona američkih dolara samo za ovu izbegličku krizu. Gotovo istu svotu smo dali za programe koje smo već imali u Srbiji. Ove godine smo do sada dali nešto više od 10 miliona američkih dolara za pomoć za ovu izbegličku krizu“, rekao je Šoder.
 
Na sve to, kako je rekao, gotovo ista suma ide i na redovne programe, znači za izbeglice iz bivših jugoslovenskih republika, za interno raseljena lica i osobe bez državljanstva , za naše redovne programe“.
 
„Ova naša pomoć u 2016 . godini će do kraja godine biti i veća“, najavio je Šoder.
 
Na pitanje da li postoji zloupotreba izbegličke krize u smislu zloupotrebe novca ili nekih drugih načina, Šoder je odgovorio da sasvim sigurno ne postoji nikakva sumnja kada se radi o sredstvima koja daje UNHCR:
 
„Mi imamo veoma striktna pravila i stroge procedure kada je u pitanju davanje i korišćenje fondova. I to je veoma važno .Ovaj novca je namenjen izbeglicama i od njega oni moraju da imaju koristi“.