Šolc: Putin pokušava da podeli Evropu, očigledno se plaši da se iskra demokratije proširi na njegovu zemlju 1Foto: EPA-EFE/Andreas Gora / POOL

Ruski predsednik Vladimir Putin strahuje da će se „iskra demokratije“ proširiti njegovom zemljom, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc, dodajući da Putin pokušava da podeli Evropu.

Šolc je u intervjuu za Minhner Merkur, koji je objavljen danas na sajtu nemačke vlade, odgovorio na pitanje da li bi Putin prihvatio približavanje Ukrajine Evropskoj uniji.

„Ruski predsednik mora da prihvati da u njegovom susedstvu postoji zajednica demokratija zasnovanih na zakonu, koja se sve više zbližava“, rekao je nemački kancelar, a prenosi Rojters.

„On (Putin) se očigledno plaši da se iskra demokratije proširi na njegovu zemlju“, dodao je Šolc.

Evropska komisija je prošle nedelje preporučila Ukrajini, koja se bori protiv ruske invazije, da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, što je podržao i Šolc.

„(Putin) želi podeljenu Evropu i povratak politici sfera uticaja“, rekao je nemački kancelar, ali je istakao da ruski predsednik „neće uspeti u tome“.

Šolc je upozorio da će porast cena energenata verovatno trajati još dugo i odbacio je tvrdnju Rusije da je prekinula dotok gasa jer nedostaju neophodni rezervni delovi zbog sankcija.

„Ovo objašnjenje nije uverljivo“, rekao je nemački kancelar.

Evropske zemlje u pokušaju da smanje zavisnost od ruskog gasa traže alternative za snabdevanje energentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.