Stoltenberg pozvao Rusiju da dozvoli inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju posetu nuklearnoj elektrani Zaporožje 1foto EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da dozvoli inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posetu ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje u vreme sve veće zabrinutosti za sigurnost tog postrojenja usled ruske invazije na Ukrajinu.

On je novinarima u Briselu juče takođe rekao da Rusija treba odmah da povuće sve svoje trupe iz elektrane, koju je ruska vojska zauzela u martu.

Zauzimanje elektrane od strane Rusije „predstavlja ozbiljnu pretnju sigurnosti i sigurnosti ovog objekta i povećava rizik od nuklearne nesreće ili incidenta“, rekao je Stoltenberg.

Kako podseća Radio Slobodna Evropa, Kijev tvrdi da ruske trupe najveću nuklearnu elektranu u Evropi koriste kao vojnu bazu, uključujući i za skladištenje opasnog oružja, kao i da vrši granatiranja na tom području.

Rusija ne poriče da je njena vojska u elektrani, ali osporava tvrdnje da je granatirala to područje. Umesto toga, Moskva krivi ukrajinske snage za ispaljivanje artiljerijskih granata na tom području, što zvaničnici u Kijevu negiraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.