Sudan: Uvedeno vanredno stanje, raspuštena savezna vlada 1Foto: EPA-EFE/STR

Predsednik Sudana Omar al-Bašir proglasio je vanredno stanje na godinu dana, raspustio saveznu vladu i zamenio sve državne guvernere višim vojnim oficirima, javlja AP.

Vladavinu Al-Bašira potresaju ulični protesti u kojima je stradalo na desetine demonstranata. Najmanje 57 ljudi je ubijeno od decembra, navodi AP.

„Naša zemlja prolazi kroz tešku i komplikovanu fazu u našoj nacionalnoj istoriji“, rekao je Al-Bašir u govoru uživo iz predsedničke palate u Kartumu i poručio da će iz krize „izaći jači, ujedinjeniji i odlučniji.“

Kako navodi AP, Al-Bašir je – u retkim trenucima iskrenosti – opisao zahteve demonstranata kao „legitimne“, ali je ocenio kako postoje pokušaji da se protesti mladih iskoriste „da bi zemlju odveli u nepoznato“.

Vanredno stanje daće odrešene ruke snaga bezbednosti u razbijanju demonstracija i hapšenjima, uz uvođenje strožih retrikcija i ograničenja za štampu i delovanje opozicionih stranaka, navodi AP.

Agencija podseća da je Al-Bašir preuzeo vlast državnimm udarom 1989. godine i najavio da će odložiti usvajanje ustavnih amandmana koji bi mu omogućili da traži treći mandat.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.